«Για κυβερνητική προπαγάνδα» καταγγέλλει την ΕΡΤ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης και για «φτηνά πολιτικά επικοινωνικά παιχνίδια» την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Αφορμή για τις καταγγελίες των δύο βουλευτών στάθηκε ρεπορτάζ της ΕΡΤ σύμφωνα με το οποίο το νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχειαποκλειστικά τη σφραγίδα Καραμανλή («η πατρότητα της ιδέας του Μουσείου ανήκε σαφώς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή» και τα εγκαίνιά του είναι επίτευγμα του Κώστα Καραμανλή), χωρίς την παραμικρή αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα έχουμε εντυπωσιαστεί από την κάλυψη, ειδικά από τη δημόσια τηλεόραση, του θέματος των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης. Ακούγοντας το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης νομίζει κανείς ότι στην ιστορία της δημιουργίας αυτού του Μουσείου υπάρχουν δύο και μόνο δύο περιστατικά. Η σύλληψη της ιδέας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Κώστα Καραμανλή. Ανάμεσα δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Δεν έχει μεσολαβήσει ούτε η απόφαση της χωροθέτησης ούτε οι διεθνείς διαγωνισμοί ούτε η κατακύρωσή τους ούτε η απαλλοτρίωση, όλες αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να έχουμε σήμερα αυτό το Μουσείο. Χρειάζεται σοβαρότητα, πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».
Από τη μεριά του ο βουλευτής Γρηγόρης Νιώτης σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επί 5 λεπτά σε κάθε δελτίο ειδήσεων εμφανίζουν τον Πέτρο Μολυβιάτη να προσπαθεί να μας πείσει ότι για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης το έθνος "χρωστάει" για μία ακόμα φορά στον "Εθνάρχη". Εν προκειμένω, όμως, δεν χρωστάμε τίποτα στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οι κύριοι της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή του νεότερου χρωστούν να πουν την αλήθεια στο λαό».
Και η αλήθεια σύμφωνα με τον βουλευτή έχει ως εξής: «Το έργο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι έργο της Μελίνας Μερκούρη. Το 1981 η Μελίνα δεν βρήκε τίποτα από το παρελθόν για το νέο Μουσείο, ιδέες υπάρχουν για το νέο Μουσείο πολλές δεκαετίες πριν τον Κ. Καραμανλή. Η Μελίνα επέλεξε το χώρο λέγοντας "θέλω το Μουσείο να βλέπει τον Παρθενώνα", εκείνη ξεκίνησε τον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και ήθελε με το νέο Μουσείο να δώσει μια απάντηση στους Βρετανούς, που έλεγαν "πού θα τα βάλετε τα Μάρμαρα αν σας τα δώσουμε πίσω;". Με εντολή της στον τότε γραμματέα του υπουργείου και προέδρου του ΚΑΣ Γιώργο Θωμά ζήτησε την απαλλοτρίωση των γύρω πολυκατοικιών του χώρου του Μακρυγιάννη. Το 1990-1993 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε τον αρχαιολογικό διαγωνισμό. Οταν ανέλαβε πάλι η Μελίνα, επέμενε στην απόφαση ότι "στου Μακρυγιάννη θα γίνει το νέο Μουσείο". Σ'αυτή την εντολή επέμενε φεύγοντας για το στερνό ταξίδι στη Νέα Υόρκη -έτσι και έγινε. Εν τέλει η Ν.Δ. όχι μόνο δεν είχε ιδιαίτερη συμβολή, αλλά και διά χειρός του βουλευτή και μετέπειτα υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη κατέθεσε μήνυση κατά του νέου Μουσείου για το ζήτημα της χωροθέτησής του».
«Η δημόσια τηλεόραση δεν δέχεται εντολές και υποδείξεις για το περιεχόμενο των εκπομπών της από την κυβέρνηση, κάτι που συστηματικά γινόταν επί ημερών ΠΑΣΟΚ και επιμελώς ξεχνούν τα στελέχη του», περνά στην αντεπίθεση ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και συνεχίζει: «Αν όμως επιθυμούν να σχολιάσουν τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ενημερωτικών εκπομπών ή ειδήσεων, τους συνιστούμε πρώτα να παρακολουθούν και έπειτα να προβαίνουν σε κρίσεις, προκειμένου να μην πλήττουν τη δική τους σοβαρότητα».
Η απάντηση του Χρήστου Παναγόπουλου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. συγχέει και πάλι τους ρόλους. Τον μισθό του πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, όχι τα κομματικά ταμεία της Νέας Δημοκρατίας».
από nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου