Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Είναι βιώσιμη μια κυβέρνηση της αριστεράς...

Το Στίγμα: Ουδέν σχόλιο
Tου Κώστα Στούπα
Μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής υποσχέθηκε πως όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία, θα απαγορεύσει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Πάλι καλά που δεν θα απαγορεύσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
 Το πρώτο πράγμα που μπορεί να αναλογιστεί κάποιος είναι πόση ευτυχία και μακαριότητα μπορεί να προσφέρει η βεβαιότητα που χαρίζει η άγνοια.
 Αν απαγορευτούν οι απολύσεις εκτός του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα χρειάζεται μεγάλη δόση «μακαριότητας» για να πιστεύεις πως τα σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να είναι γεμάτα και τα χρήματα που τυπώνει η Κεντρική Τράπεζα θα έχουν αξία ανταλλαγής και αποταμίευσης.
 Αυτά τα «παιδιά» (ο θεός να τα κάνει «παιδιά» από άποψη ηλικίας) εκτός της κοινής λογικής έχουν διακόψει τις επαφές και με την ιστορία. Αλλιώς δεν εξηγείται πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το μεγάλο ιστορικό «ατύχημα» του 20ου  αιώνα, της ανόδου και της κατάρρευσης της Σοβιετίας. Ένα ιστορικό «ατύχημα» του οποίου ό,τι απέμεινε η κατακόρυφη πτώση των  τιμών στο εμπόριο λευκής σαρκός, υπηρεσιών οικιακής βοήθειας και υπηρεσιών «χαμαλικής».
Αλήθεια γιατί να μην απαγορευτούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα;
Αν απαγορευτούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα σε μικρό χρονικό ορίζοντα θα φτάσουμε στο σημείο εμείς οι εργαζόμενοι να παριστάνουμε πως εργαζόμαστε και οι εργοδότες να παριστάνουν πως μας πληρώνουν.

Στο ελληνικό δημόσιο απαγορεύονται οι απολύσεις και η εργασιακή  απόδοση δεν συναρτάται του μισθού. Για να πάρεις ένα πιστοποιητικό χρειάζεσαι δεκαπέντε σφραγίδες, για να ανοίξεις μια επιχείρηση  5-6 μήνες και για να την κλείσεις 5-6 χρόνια. Για να χειρουργηθείς σε δημόσιο δωρεάν νοσοκομείο,  πρέπει να δώσεις φακελάκι και για να τελειώσεις το δημόσιο δωρεάν σχολείο πρέπει να πληρώσεις φροντιστήριο.

Αν ισχύσει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα, για να πάρεις ένα κιλό φακές και ένα μπουκάλι γάλα θα πρέπει να λαδώσεις κάποιον αρμόδιο σε είδος ή σκληρό συνάλλαγμα αν διαθέτεις.

Η αριστερά πιστεύει πως μπορεί να ελέγξει την ανθρώπινη φύση με την τιμωρία. Δηλαδή με  καθοδηγητές, χαφιέδες, ασφαλίτες και βασανιστές...

Αν απαγορευτούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα γίνουν ξανά επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις θα διαλυθούν. Μετά οι «σύντροφοι» θα καταγγείλουν το κεφάλαιο και τις συνωμοσίες του και θα τα κρατικοποιήσουν όλα προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία και την κουτάλα που αυτή εξασφαλίζει.

Για λόγους πολιτικού χειρισμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης θα αναδείξουν κάποιους εχθρούς του λαού και θα τους τιμωρήσουν σκληρά δημόσια για να παραδειγματιστούν όσοι εξαθλιωμένοι σκεφτούν να αντιδράσουν.  Αυτή πάνω κάτω είναι η ιστορία της αριστεράς και κάθε ουτοπίας...

Έστω και αν στην Ελλάδα εκδηλώνεται με ακρότητες, υπάρχει όμως μια γενικότερη στροφή προς τα αριστερά αυτή την περίοδο σε όλο τον πλανήτη.

Η απαγόρευση της πορνείας...

Ο πρόεδρος Ολαντ κάνει φιλότιμες προσπάθειες να κάνει τη Γαλλία μια Ελλάδα σε μεγαλύτερη κλίμακα, υπερφορολογώντας και εξασφαλίζοντας με συμβάσεις μισθούς υψηλότερους απ’ ό,τι επιτρέπει η δυναμική της γαλλικής οικονομίας.

Τελευταία μεγάλη «επιτυχία» του γαλλικού σοσιαλισμού είναι η απαγόρευση της πορνείας με πρόστιμα και σε όσους καταφεύγουν στις υπηρεσίες της και ως πελάτες.

Καμιά επαφή δεν φαίνεται να έχει με την ιστορία αυτός ο σύντροφος, αλλιώς θα γνώριζε πως το αρχαιότερο των επαγγελμάτων είναι αρχαιότερο, ακριβώς γιατί κατάφερε να επιβιώσει απαγορεύσεων, θρησκευτικών διώξεων, αφροδίσιων ασθενειών και φόβων επιδημίας όπως το AIDS.

Προσπαθώντας να ελέγξει μια αγορά με καταστολή όπως τα πρόστιμα, το πρώτο που θα πετύχει θα είναι να αυξήσει τις τιμές, το λαθρεμπόριο και τις υπηρεσίες προστασίας.  Πιθανότερο είναι να δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας παρά να μειώσει την πορνεία. Η απαγόρευση θα μειώσει τις υγειονομικές εξετάσεις.

Οι υψηλότερες τιμές θα σπρώξουν περισσότερες γυναίκες να αναζητήσουν λύση του οικονομικού τους προβλήματος στην πορνεία.

Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος  Μαδούρο στη Βενεζουέλα αποφάσισε να απαγορεύσει τον πληθωρισμό που ίπταται πάνω από 50%. Μια χώρα με 25 εκατ. πληθυσμό και εξαγωγές από πετρέλαιο περί τα 90 δισ. δολάρια έχει πληθωρισμό 50%. Αυτό μόνο κάποιος ή κάποιοι όπως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που απαγόρευσε τις απολύσεις μπορεί να το πετύχει.

Πριν από λίγες μέρες ο Μαδούρο έβαλε το στρατό να καταλάβει αλυσίδα σουπερ  μάρκετ και να κατεβάσουν τις τιμές.

Η Βενεζουέλα, χώρα με εξαγωγές 90 δισ. δολάρια (η Ελλάδα με 10 εκατ. πληθυσμό έχει εξαγωγές 20 δισ. ευρώ) δεν έχει χαρτί υγείας και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βασικά είδη.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να προβλέψεις πως ο λιμός στη χώρα αυτή είναι θέμα χρόνου. Ακόμη και αν η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Αν η τιμή του πετρελαίου πέσει  όπως συμβαίνει κατά περιόδους θα δούμε αγριότητες...

Δεν είναι κακό κάποιος να ζει στη μακαριότητα που προσφέρει η άγνοια. Κακό είναι όταν θέλει να επιβάλει την άγνοια σαν μοναδική γνώση...

Τελικά, ο μαρξισμός τείνει να καταστεί ένα είδος αναλφαβητισμού της πραγματικότητας.

Τώρα, αν είναι βιώσιμη μια κυβέρνηση αριστεράς από αριστερούς ή δεξιούς. Η απάντηση είναι πως κυβερνήσεις αριστεράς αναδιανομής είναι βιώσιμες όσο υπάρχει πλούτος συσσωρευμένος για διανομή ή κάποιος ισχυρός φυσικός πόρος τα έσοδα του οποίου θα ελέγχει η εξουσία. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα...


Πηγή:
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: