Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Γιώργος Σταθάκης: Ο… αγράμματος καθηγητής του ΣΥΡΙΖΑ;

Του Μιχαήλ Βασιλείου
To Στίγμα: Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες μας;
Βάλθηκαν να μας τρελάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς. Η είδηση που μεταδίδεται αφορά τον Γιώργο Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται να έχει προκαλέσει την οργή της Αριστερής Πλατφόρμας, και άλλων συνιστωσών του κόμματος, με τις δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM.
Ο Σταθάκης έχει δηλώσει νωρίτερα σήμερα, ότι «αν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανένα φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό».
Πρώτη παρατήρηση δεν μπορεί παρά να είναι, ότι ο… καλοστεκούμενος οικονομικά – οικογενειακά (του ευχόμαστε ολόψυχα πάντα να ευημερεί προσωπικά) καθηγητής και υποψήφιος «σοφός» του οικονομικού επιτελείου μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να κατανοήσει, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει «γονατίσει» από τη φοροεπιδρομή.
Αδυνατεί να κατανοήσει, ότι για να πληρωθούν όσα ζητά το αδηφάγο και πλαδαρό (και διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κ.λπ. θα «φάμε» ένα άρθρο αν καταγράψουμε όλους τους χαρακτηρισμούς, κάποιοι εκ των οποίων εντάσσονται στην κατηγορία των ύβρεων) ελληνικό κράτος, όσοι πολίτες εξακολουθούν και πληρώνουν, «καίνε λίπος», δηλαδή ό,τι έχει περισσέψει από τις αποταμιεύσεις προηγουμένων ετών.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

«Στην Ελλάδα δεν θέλουν να βάλουν σε τάξη το φορολογικό»

Το Στίγμα : Θέλουμε να σωθούμε;
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Μαρία Πάππας, μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του Σικάγου, με υποδέχεται στον πρώτο όροφο του γραφείου της στο κέντρο της πόλης με ρούχα γυμναστικής και ένα μπλε ελεκτρίκ μπουφάν. «Μόλις έρχομαι από τη γιόγκα», λέει. Αντί εισαγωγής, με οδηγεί στο ισόγειο, στο κέντρο πληρωμών φόρων ακινήτων της κομητείας Κουκ που φέρει το όνομά της - και μία μεγάλη φωτογραφία της.
 Αυτό το γραφείο συλλέγει 11 δισ. δολάρια ετησίως σε φόρους ακινήτων, τους δεύτερους υψηλότερους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύσκολα, όμως, μπορεί να το αντιληφθεί κανείς στην αίθουσα εξυπηρέτησης. Δεν υπάρχουν ουρές ούτε ιδιαίτερη κίνηση. Ολο και λιγότεροι πολίτες επιλέγουν να πληρώσουν εδώ τους φόρους τους. Γιατί να έρθουν, άλλωστε, στο μοναδικό γραφείο της κομητείας, όταν μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 400 υποκαταστήματα τραπεζών με τα οποία συνεργάζεται; Βαβέλ εθνοτήτων «Αυτή είναι η 16η μεγαλύτερη διοικητική οντότητα στον κόσμο», λέει ξεκινώντας την ξενάγηση, «διότι έχω από κάτω 2.000 άλλες διοικήσεις». Δείχνει κάποια φυλλάδια στην είσοδο: οδηγίες για την πληρωμή των φόρων σε διάφορες γλώσσες: «Στην κομητεία Κουκ έχουμε 5,5 εκατ. κατοίκους, οι οποίοι μιλούν 127 διαφορετικές γλώσσες. Η ιστοσελίδα μας είναι σε 22 γλώσσες, ισπανικά, πολωνικά, κινέζικα, κορεάτικα, σερβικά...». Λίγο αργότερα, στο γραφείο της, μου δίνει τα φυλλάδια στα ελληνικά: «Βλέπεις, στην Ελλάδα δεν σου λένε τι να κάνεις, αλλά εδώ σου λέμε τι να κάνεις στα ελληνικά». Οπως σημειώνει, «είμαστε υπεύθυνοι επίσης για τα δημόσια νοσοκομεία, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό σύστημα στον κόσμο, το μεγαλύτερο δικαστικό σύστημα, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα, τους αυτοκινητόδρομους, τον ζωολογικό κήπο, τον βοτανικό κήπο και την τράπεζα για όλα αυτά. Τα χρήματα, λοιπόν, έρχονται και βγαίνουν από εδώ και η συλλογή των φόρων γίνεται εδώ».

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Όχι στους δρόμους για πενταροδεκάρες!

To Στίγμα: Ουδέν σχόλιο
Του Θανάση Μαυρίδη


r
Επί σειρά δεκαετιών οι αγρότες είναι τα χαϊδεμένα παιδιά του πολιτικού συστήματος. Οι πολιτικοί χαρίζουν δάνεια, μοιράζουν επιδοτήσεις, "καλύπτουν" απάτες και εισπράττουν ψήφους. Έτσι σπαταλήθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως η ελληνική Οικονομία να κερδίσει το παραμικρό. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ολόκληρες γενιές ανθρώπων έμαθαν το επιχειρείν με λάθος τρόπο. 
 Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο αγρότης που θα κερδίσει από την παραγωγή του δεν πρόκειται να μοιραστεί το κέρδος του με όλους εμάς τους υπόλοιπους και αυτό είναι σωστό. Το λάθος είναι ότι τον έχουν μάθει να πιστεύει ότι την πιθανή του ζημία θα πρέπει να την πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή από όλους όσους πληρώνουν φόρους. Σημείωση: Οι αγρότες δεν πληρώνουν φόρους. Ούτε καν οι πλούσιοι... 
 Κάθε Χειμώνα οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Εξαίρεση αποτέλεσε η τελευταία τριετία, λόγω αντικειμενικής δυσκολίας του κράτους να υπηρετήσει πιστά την παράδοση. Τώρα που έγινε γνωστό ότι έχουμε "πρωτογενές πλεόνασμα", οι αγρότες σπεύδουν και πάλι να διεκδικήσουν "κάτι τις".

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Το βασικό σενάριο παραμένει θετικό...

To Στίγμα: Ανήκουμε στη Δύση ... οριστικά
Του Κώστα Στούπα
Το άρθρο της στήλης την περασμένη Παρασκευή είχε τίτλο πως Τουρκία και Αργεντινή βγάζουν την Ελλάδα από τη γωνία... Τη ίδια μέρα είδε τη δημοσιότητα έκθεση της Citi  που ανέφερε τα εξής: «Μετά από ένα ράλι διάρκειας 20 μηνών, από τα χαμηλά του Ιουλίου του 2012, η αδυναμία της ελληνικής αγοράς είναι αναμενόμενη. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με στήριξη από τις εισροές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, καθώς η ελληνική αγορά παρουσιάζει μικρότερο συναλλαγματικό κίνδυνο, κι έτσι η βραχυπρόθεσμη αδυναμία συνιστά μακροπρόθεσμη ευκαιρία.
Αφού απομακρύνθηκε από το χείλος της εξόδου από το ευρώ το 2012, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να κάνει μικρά βήματα προς τα εμπρός το 2013 και, παρά τη συνεχιζόμενη λιτότητα, υπάρχουν κάποιοι λόγοι αισιοδοξίας όπως η σταθεροποίηση της ανεργίας στο 27% και η βραδύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό 3%...».

Υπάρχουν διεργασίες στην ελληνική οικονομία που συναρτώνται των συνθηκών της μεγάλης ύφεσης των τελευταίων ετών και είναι θετικές για τις επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν της κρίσης.

Η υψηλή ανεργία πιέζει το εργατικό κόστος. Το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων διευκολύνει την απόσπαση μεριδίων για όσες έχουν επιβιώσει. Αν και αυτό λαμβάνει χώρα σε μια αγορά που συνεχίζει να συρρικνώνεται αποτελεί «σωσίβιο» για τις επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν. 

Φέτος η επανεκκίνηση των έργων υποδομής και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης αναμένεται να συνεισφέρουν στην αντιστροφή της τάσης των τελευταίων ετών, τη μείωση της ανεργίας και ενδεχομένως ένα θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ.

Υπάρχουν κλάδοι που θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από αυτό το κλίμα...

Από την άλλη πλευρά όμως δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η φορολογική επιβάρυνση και η αστάθεια τις εμποδίζουν όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο που δεν έχουν προχωρήσει.

Για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του 1,5 εκατ. ανέργων η Ελλάδα θα χρειαστεί μια επενδυτική επανάσταση. Αυτή για να γίνει χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό, ασφαλιστικό και φορολογικό περιβάλλον. Αυτά ακόμη δεν φαίνονται στο ορίζοντα. Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές του Μαΐου θα ορίσουν τον χρονικό ορίζοντα που μπορούν αυτές οι εξελίξεις να διαφανούν.

Η βούληση των εταίρων και της Δύσης είναι να κρατηθεί η Ελλάδα σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη και τη Δύση και γι’ αυτό δίνουν χρόνο στη χώρα να προσαρμοστεί. Αυτό μας σώζει καθώς το εγχώριο πολιτικό σκηνικό στο σύνολο δείχνει ανώριμο ακόμη να διαχειριστεί την κατάσταση.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ίσως  σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.