Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Για πρώτη φορά μετά την εποχή του Τομ Πάπας!

Toυ Θανάση Μαυρίδη
Το Στίγμα: Show time
Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά μετά από την εποχή του Τομ Πάπας και την έλευση της Coca Cola στην Ελλάδα, υπάρχει σήμερα ζωηρό ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν κτυπήσει κόκκινο συναγερμό σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό παιγνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόσο μεγάλο που στην πράξη μας ξεπερνά... 
 Μακριά και πέρα από θεωρίες συνωμοσίας. Μιλάμε για στοιχεία του ρεπορτάζ, όχι για φήμες που μπορεί να κυκλοφόρησαν για οποιονδήποτε λόγο. Επιφανείς επιχειρηματίες, λοιπόν, μας επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες κάνουν τα πρώτα τους διερευνητικά βήματα στην περιοχή. Έχουν γίνει επαφές και συζητήσεις σε συγκεκριμένα projects. 
 Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να προκαλέσουν ένα κάποιο ενδιαφέρον από  τους υπερατλαντικούς Κολοσσούς. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που κατέληξαν στα όρια της φάρσας, όταν οι δήθεν επιφανείς ελληνοαμερικανοί επενδυτές που θα μας έσωζαν έφταναν να ζητούν... επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος για να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις στις ΗΠΑ! 

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μόσχα: Η συστηματική υπονόμευση του Πατρ/χείου Κων/πολης

Το Στίγμα: Φοβού τους "ξανθούς λαούς" ....
Οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ρωσική Εκκλησία, εδώ και μερικές δεκαετίες, μόνο καλές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αφορμή για το γεγονός αυτό αποτελεί η πολιτική της Μόσχας η οποία αποβλέπει ανοικτά στην ανάληψη της ηγεσίας της Ορθοδοξίας, με κάθε κόστος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την υποβάθμιση – μέχρι εκμηδένισης – του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο, εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια, αποτελεί την κεφαλή της Ορθοδοξίας ανά την υφήλιο.
Γράφει ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Η Ρωσική Εκκλησία, υποβοηθούμενη, αν όχι υποκινούμενη, από την ρωσική πολιτική εξουσία, επιδίωκε πάντα να υποκαταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πρόσφατες παρεμβάσεις της σχετικά με την Μονή Εσφιγμένου, αλλά και η ιδιαίτερη σχέση με τον γνωστό ιερωμένο Εφραίμ της Μονής του Βατοπαιδίου.
Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει τώρα η Μόσχα είναι ακόμα σοβαρότερο, από μια απλή επέμβαση στα του Πατριαρχείου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Επιδίωξη της Μόσχας είναι να κερδίσει τον εκκλησιαστικό έλεγχο των Ορθοδόξων, επεκτείνοντας τα όρια της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ώστε να ελέγξει του Ορθόδοξους σε Κίνα και Ιαπωνία, με τα όποια πολιτικά πλεονεκτήματα, αυτό συνεπάγεται για το Κρεμλίνο, ειδικά στην περίπτωση της Κίνας.

Ας πει κάποιος στον Τσίπρα να μαζευτεί με τις απειλές…

To Στίγμα:  Άμα έχεις τέτοιους φίλους ....
Επιτέλους, κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ ας φροντίσει να ενημερώσει τον άπειρο στη διεθνή πραγματικότητα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να εκτοξεύει μπαρούφες περί «επενδυτών που θα χάσουν τα λεφτά τους» εάν επιχειρήσουν να αγοράσουν όσα αποκρατικοποιούνται στην Ελλάδα.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι και ο λαϊκισμός έχει τα όριά του, εκτός εάν όντως το παιδί δεν καταλαβαίνει, οπότε το πρόβλημα είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο. Να του πουν οι «σοφοί» του κόμματος, αυτοί τέλος πάντων που έχουν βάλει ένσημα, έστω στα πανεπιστήμια και στη θεωρητική αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομίας, τι συμβαίνει στον κόσμο για να μην εκπλαγεί δυσάρεστα.
Οφείλουν να τον προστατεύσουν και αυτόν και τον Έλληνα φορολογούμενο για το ποιες είναι οι συνέπειες των ανέξοδων – σε αυτή τη φάση – απειλών που εκτοξεύει προς κάθε πλευρά, αφού δεν θα βάλει από την τσέπη του τις καταδίκες που θα αρχίσει να εισπράττει σωρηδόν η χώρα από τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα που έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν από κάθε λογής λαϊκιστές, όσους διακρίνουν μια επενδυτική ευκαιρία και επενδύσουν τα χρήματά τους σε κάποια χώρα.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Το πετρέλαιο μας οδηγεί εκτός Ευρώπης;

Του Θανάση Μαυρίδη
Το Στίγμα: Πρόβλημα για δυνατούς λύτες
Η Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα. Το υπέδαφός της κρύβει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εξαιτίας του ενεργειακού της πλούτου έχει πλέον τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Φανταστείτε ότι το τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ μπορούν να καλύψουν το 50% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό τελικά τι σημαίνει; Ότι δενόμαστε περισσότερο με την Ευρώπη ή ανοίγει ο δρόμος για την έξοδό μας; 
 Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όποιος ισχυριζότανε ότι κάτω από το Αιγαίο υπήρχε πετρέλαιο ήταν οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, ύποπτος για ακροδεξιά δράση και σε κάθε περίπτωση εχθρός της επανάστασης και της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ελλάδας. 
 Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σύστημα φοβότανε να ανοίξει τον φάκελο ενέργεια, επειδή δεν μπορούσε να βρει έναν ικανοποιητικό τρόπο και να αντικρούσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Φοβότανε ότι αν επιχειρούσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό μας  πλούτο, θα ήταν σαν να στρώναμε τραπέζι για ένα οικογενειακό δείπνο, το οποίο όμως θα είχε πικρό τέλος επειδή θα δεχόμασταν τους γνωστούς απρόσκλητους επισκέπτες.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Βόμβα Αλέξη Τσίπρα: Δραχμή με πρόσδεση σε σκληρό νόμισμα

To Στίγμα: Τελικά από "μικρό"  μαθαίνεις την αλήθεια
Με έναν πολύ έξυπνο για τη διαπραγματευτική στρατηγική – και όχι μόνο… – της χώρας μας τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την πιθανότητα η χώρα μας να επιλέξει μία νομισματική πολιτική εκτός Ευρωζώνης.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Στη μαραθώνια εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», ο Αλέξης Τσίπρας σε αρκετά σημεία έδειξε έτοιμος να αντιμετωπίσει το κοινό και τον οικοδεσπότη του ενώ δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε και ένα συγκεκριμένο σημείο το οποίο κατά την άποψή μας πρόκειται για τη πλέον σημαντική στιγμή της συνέντευξης που δεν της δόθηκε μέχρι στιγμής η πρέπουσα σημασία και έχει να κάνει με τη βασική και θεμελιώδη επιλογή της χώρας μας αναφορικά με τη συνέχιση της συμμετοχής μας στο ευρώ ή στην αυτονόμηση μας.
Με την τοποθέτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε διαβασμένος, με άποψη, ενώ ο τρόπος εκφοράς του λόγου του μας έκανε να αντιληφθούμε ότι προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα, όχι κυρίως στον κόσμο που παρακολουθούσε – αυτοί που θα έπιαναν το «υπονοούμενο» είναι λίγοι – αλλά προς κάθε «ενδιαφερόμενο» στο εξωτερικό για το τι «άσους» μπορεί να κρατάει στο «μανίκι» της η χώρα μας.
Τι μας είπε ο κύριος Τσίπας; Στην εύστοχη ερώτηση ενός ιδιωτικού υπαλλήλου αναφορικά με το πώς είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα μας σε μία οικονομική πολιτική η οποία να μας βγάζει από τη κρίση όταν δεν έχει τη δυνατότητα να

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Μία βιασύνη, ένα πράγμα, για την πολιτική διαπραγμάτευση

Το Στίγμα: Ουδέν σχόλιο
 Του Θανάση Μαυρίδη
Στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι έφτασε η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη.  Με άλλα λόγια, η ώρα για ένα νέο μνημόνιο! Μπορεί να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο (περί του νέου μνημονίου ο λόγος)  δεν είναι απαραίτητο, αλλά μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι Ευρωπαίοι θα ανοίξουν τους κρουνούς του χρήματος δίχως να απαιτήσουν μερικές ακόμη υπογραφούλες... 
 Οι δικοί μας «βιάζονται» να ανοίξουν μία πολιτική συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να κάνουν άλλου είδους συζήτηση. Η περίπτωσή μας σηκώνει μόνο πολιτική συζήτηση και πολιτική συμφωνία. 
 Οι δικοί μας, λοιπόν, πιστεύουν ότι η σημερινή είναι μία πολύ καλή συγκυρία: Η Ελλάδα δείχνει στα χαρτιά ένα κάποιο πλεόνασμα (εντάξει, μαζέψαμε και τις αρχικές υπερβολές), ο χειρισμός της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει ένα γενικό αίσθημα συμπάθειας στο εξωτερικό και τέλος  δεν έχουν προλάβει ακόμη να φανούν οι συνέπειες της μαζικής επίθεσης του κ. Στουρνάρα στην ελληνική κοινωνία με την μέθοδο της  φοροκαταιγίδας.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

H Χρυσή Αυγή ως ευκαιρία...

To Στίγμα:  υπάρχουν πολλοί "χρυσαυγίτες" ακόμη
Του Κώστα Στούπα
"Αν µε θανατώσετε, δε θα βρείτε εύκολα άλλον σαν κι εµένακολληµένον από τον θεό στην πόλη, αν και είναι αστείο να το πούµε έτσι, σαν σε µεγάλο και δυνατό άλογο, µα νωθρό απ΄ το πάχος του, που για να ξυπνήσει έχει ανάγκη από µιαν αλογόµυγα. Σαν τέτοια µου φαίνεται πως µε κόλλησε κι εµένα ο θεός στην πολιτεία, να σας ξυπνώ και να σας πείθω και να σας πειράζω καθέναν από σας, κι έτσι δεν παύω όλη την ηµέρα να σας κολλάω εδώ κι εκεί."

Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους, 30e-31a

Η δημοσιογραφία που εκτιμώ δεν είναι αυτή που λιβανίζει την εκάστοτε εξουσία, κυβερνητική, οικονομική ή κομματική κλπ. Η δημοσιογραφία έχει νόημα όταν μοιάζει με την αλογόμυγα του Σωκράτη, να μην σέβεται τα καθιερωμένα και τις καταστημένες προκαταλήψεις.
 Υπό το πρίσμα αυτό προτιμώ να αδικώ τους κρατούντες και τις επικρατούσες προκαταλήψεις έστω και αν αυτό γίνεται σε βάρος κάποιας αντικειμενικότητας. Εξάλλου την πορεία της προόδου και του πολιτισμού την αντιλαμβάνομαι σαν πορεία εναλλαγής απλούστερων προκαταλήψεων με άλλες περισσότερο σύνθετες.
 Με απλά λόγια δεν υπάρχει αλήθεια που δεν εμπεριέχει το ψέμα της και οι ουτοπίες είναι για τους αδαείς.
 Η προσπάθεια εξάρθρωσης της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, μιας οργάνωσης στελεχωμένης κυρίως με άτομα που προέρχονται από τον υπόκοσμο (κάτι που δεν ισχύει επ’ ουδενί για όσους από το άλλο άκρο καλλιεργούν την ανομία) δεν αποτελεί αποσπασματική προσπάθεια επιβολής της δημοκρατικής νομιμότητας.