Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ο «αποκεφαλισμός» της Χρυσής Αυγής και το γεωπολιτικό timing

To Στίγμα: Τυχαίο είναι μόνο το ... Λόττο
H αφορμή για τις σημερινές καταιγιστικές εξελίξεις υπήρξε αναμφίβολα η στυγνή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από κάποιους ανεγκέφαλους, οι οποίοι θα έχουν όλο τον χρόνο να αναλογιστούν την πράξη τους πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Η χρονική όμως συγκυρία της συγκεκριμένης επιχείρησης «αστραπή» της ελληνικής πολιτείας για την αποφασιστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου σίγουρα δεν αποτέλεσε παρά μία πολύ προσεκτικά επιλεγμένη στιγμή με βάση μία σειρά παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές ισορροπίες αλλά και τις εξωτερικές εξελίξεις.
Το να αναφέρουμε ότι οι εσωτερικές παράμετροι σχετίζονται κυρίως με το θέμα της προσπάθειας ανακοπής της δημοσκοπικής δυναμικής της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή φαινόταν από τις έρευνες των τελευταίων εβδομάδων και το να μιλήσουμε για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την επερχόμενη μνημονιακή λαίλαπα αποτελεί πλεονασμό, αφού όλα αυτά έχουν αναφερθεί και αναλυθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις στο «defence-point.gr».
Το ενδιαφέρον θα πρέπει λοιπόν να σταθεί και στη γεωπολιτική παράμετρο η οποία κάνει την γενική εικόνα ακόμα πιο σύνθετη αλλά και ευκρινή για τον παρατηρητικό μελετητή. Στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουμε παρά να αναφέρουμε τρεις καθοριστικούς παράγοντες για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και το πώς οι εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή αλληλεπιδρούν με αυτούς: Τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ισραήλ.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις συλλήψεις στη Χρυσή Αυγή

To Στίγμα: Ουδέν σχόλιο
Στα πρώτα θέματα των μεγαλύτερων ξένων πρακτορείων βρίσκεται η είδηση της σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς και μελών της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, το Associated Press επικαλείται πηγές της αστυνομίας και αναφέρει ότι οι συλλήψεις έρχονται μια μέρα μετά τις απειλές των βουλευτών του κόμματος ότι θα παραιτηθούν, μια κίνηση που θα οδηγούσε σε εκλογές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνδέει τις συλλήψεις με την δολοφονία του Παύλου Φύσα στις 18 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον σημειώνει ότι την δεδομένη περίοδο οι εκλογές για τις οποίες προειδοποιούσε η Χρυσή Αυγή μόνο κακό θα μπορούσαν να κάνουν στη χώρα.

Με την σειρά του το Reuters πέρα από την είδηση της σύλληψης επισημαίνει ότι πάντως η Χρυσή Αυγή είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση με την δολοφονία του Φύσα.

Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούν και το AlJazeera καθώς και το ITV.

«Η Ελλάδα καταστέλλει τη δράση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής με συλλήψεις» γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Χρυσή Αυγή, συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης, καθώς και αρκετών από τα κορυφαία ηγετικά της στελέχη στο Κοινοβούλιο».

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γερμανικές εκλογές, άλλο «μεταρρυθμίσεις» άλλο «λιτότητα»…

To Στίγμα: Η Γερμανία επιμένει ... ευρωπαϊκά
Τελείωσαν – επιτέλους – οι εκλογές στη Γερμανία και πλέον το ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη, αναμένουν να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εκλογή νέας κυβέρνησης, πάλι υπό την Άγκελα Μέρκελ, η οποία βγαίνει αναμφισβήτητα ενισχυμένη.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Το πιο ενδιαφέρον σημείο των δηλώσεων που έγιναν αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων είναι η αποστροφή του λόγου της Μέρκελ, όπου αναφερόμενη στην Ελλάδα ανέφερε επί λέξει «δεν θα πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων», μια δήλωση η οποία ερμηνεύεται στην Ελλάδα ως σήμα ότι η λιτότητα δεν πρόκειται να τερματιστεί.
Όπως το συνηθίζουμε άλλωστε, ακόμα μία φορά θα λάβουμε διαφορετική θέση και θα επιχειρήσουμε να το τεκμηριώσουμε. Προφανώς προσυπογράφουμε τα επίθετα «απαράδεκτη» και «ανάλγητη» που συνοδεύουν στη χώρα μας τη Γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο, η ανάλυση επιβάλλει την ψυχρή λογική αποτίμηση των διαθέσιμων στοιχείων και την όσο το δυνατόν «αποστείρωση» του «αναλυτικού περιβάλλοντος» από το συναίσθημα και το θυμικό.
Αν προσέξουμε τη φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε, η κρίσιμη λέξη ήταν «μεταρρυθμίσεις» και όχι «λιτότητα». Όσο κι αν – δικαιολογημένα – στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα οι δυο αυτές έννοιες εν πολλοίς ταυτίζονται, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ταυτόσημες. Το επιχείρημα εδώ είναι, ότι η μία λέξη-όρος δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από την άλλη…
Κοινός τόπος στα διεθνή δίκτυα ήταν ότι η Μέρκελ που εκπροσωπεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) προτιμά να κυβερνήσει στο πλαίσιο ενός ευρύ συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και όχι με τους Πράσινους. Την επιλογή αυτή προσυπογράφει το 52% των Γερμανών. Οι ερμηνείες αυτής της προτίμησης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Εντοπίστηκε κοίτασμα Ολιβίνη στη Χαλκιδική

To Στίγμα: Λεφτά υπάρχουν ... κάτω από τα πόδια μας
Ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος ορυκτού Ολιβίνη, στο δημόσιο μεταλλείο Λευκόλιθου, στη Βάβδο της Χαλκιδικής, προκύπτουν από έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στην περιοχή. Τα παραπάνω επεσήμαναν εκπρόσωποι του συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την «απαξίωση», όπως κατήγγειλαν, του Ινστιτούτου.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως για την ώρα δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την έρευνα.
Ο Ολιβίνης είναι ένα βιομηχανικό ορυκτό και, λόγω της ιδιότητάς του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών και βιομηχανικών κλιβάνων. Μια άλλη σημαντική ιδιότητά του είναι ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Ο Ολιβίνης έχει ανιχνευθεί στη Σελήνη, τον Άρη και σε μετεωρίτες. Κοίτασμα Ολιβίνη έχει βρεθεί στο Χρώμιο των Γρεβενών και έχει γίνει δημοπράτηση του έργου εξόρυξής του.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κάποτε στην Ελλάδα

Του Θανάση Μαυρίδη
To Στίγμα: Η Δημοκρατία στο ... απόσπασμα
Ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής τρομάζει τους Ευρωπαίους. Σε αντίθεση με τους Έλληνες που έχουμε πάρει διαζύγιο με την Ιστορία, εκείνοι που μάζευαν βελανίδια όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες, έχουν μία τελείως διαφορετική αντίληψη για τον κίνδυνο του φασισμού. Οι Έλληνες δολοφονούμε την Δημοκρατία στην χώρα που έχει γεννηθεί. Η τάση μας προς την αυτοκαταστροφή δεν μας αφήνει να δούμε την αλήθεια.
 Εδώ και πέντε χρόνια ακούμε τα πιο απίθανα πράγματα στην Ελλάδα. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού έχουν χαϊδέψει αφτιά και οι δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έχουν υιοθετήσει πλήρως τις προτεσταντικές υστερίες της βόρειας Ευρώπης.  Την ώρα που έπρεπε να ανοικοδομούμε την πατρίδα μας χάσαμε πολύτιμο χρόνο σε άκαιρες και ανιστόρητες αντιπαραθέσεις. Αυτές οι αντιπαραθέσεις, όμως, προκάλεσαν την έξαρση του λαϊκισμού, η οποία, σε συνδυασμό με την φτώχεια έδωσε τροφή σε ακραίες μορφές πολιτικής έκφρασης όπως η Χρυσή Αυγή. 
 Ακόμη και χτες έβλεπε κανείς μηνύματα στο διαδίκτυο που αμφισβητούσαν την σημασία της πολιτικής δολοφονίας και προσπαθούσαν να βρουν σωσίβιο στα οδυνηρά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. 
 Η Ευρώπη αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα με έναν εχθρικό τρόπο. Σαν να μας έχει οδηγήσει αυτή στην κρίση. Προσέξτε! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη και μάλιστα μεγάλα σε όλη αυτή την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.  Λάθη έγιναν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση ήταν πρωτοφανής από την πρώτη στιγμή. Η χώρα όφειλε πολλαπλάσια από όσα οδήγησαν πρόσφατα την Αργεντινή και την Ρωσία στην χρεοκοπία.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

"Θάλασσα" τα έκανε με τις φρεγάτες ο Α.Τσίπρας - Ποιοι τον έβαλαν να τα πει;

To Στίγμα: Άμα έχεις τέτοιους φίλους ....
Επίδειξη άγνοιας, έλλειψη στοιχειώδους σχετικότητας στα κορυφαία ζητήματα εθνικής ασφάλειας και όχι μόνο, επέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας την απόκτηση έναντι ενοικίου του δίδυμου FREMM/βλημάτων cruise SCALP και αναφερόμενος αόριστα στην "ενδιαφέρουσα ιδέα ναυπήγησης νέου εθνικού  πλοίου" ικανού να επιχειρεί εκτός του Αιγαίου και μεταξύ Κρήτης - Ρόδου και Κύπρου.
Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM δεν πρέπει να υλοποιηθεί καθώς τα σκάφη αυτά είναι σχεδιασμένα για… ανθυποβρυχιακό αγώνα(!) και για ανοικτές θάλασσες.
Μάλιστα για να «τεκμηριώσει» την άποψη αυτή – η οποία βέβαια ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει-  επικαλέστηκε κάποιους συμβούλους και μάλιστα «γνώστες επί τεχνικών ζητημάτων»  οι οποίοι τον πληροφόρησαν για την "ακαταλληλότητα των φρεγατών FREMM".
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Που λέει αλήθεια ο Αλέξης Τσίπρας και που… τη μισή

To Στίγμα: Άλλα λόγια ... ν' αγαπιόμαστε
Σημαντικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν λόγω κόπωσης είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό. Όπως άλλωστε αναμενόταν, έκανε λόγο για την «αρχή του τέλους της μνημονιακής περιόδου», ενώ ανέφερε ότι κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει το κατοχικό δάνειο από τη γερμανική κυβέρνηση.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Μια σειρά όμως από αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάζουν στον πειρασμό να αναζητήσεις ποιες από την εξαγγελίες του μπορούν όντως να πραγματοποιηθούν και ποιες αποτελούν τη συνήθη στην Ελλάδα υπερβολική πολιτική ρητορική, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες…
Η αναφορά στο κατοχικό δάνειο προφανώς είναι κάτι που μπορεί να εγερθεί. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χειρίζεται το θέμα με σύνεση ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις και περιπλοκές τόσο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, όσο και να διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες με τη γερμανική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς υπάρχει περιθώριο άλλου χειρισμού, πιο «επιθετικού» στην υπόθεση, με τα υπόλοιπα να αποτελούν ζήτημα υποκειμενικής ερμηνείας και εκτίμησης, αφού μόνο η εφαρμογή μια εξαγγελλόμενης πολιτικής μπορεί να πείσει για το αν θα υπάρχουν συνέπειες και ποιες θα είναι αυτές.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ας επενδύσουμε στους νέους

Το Στίγμα: ουδέν σχόλιο
Της Νίκης Συροπούλου
Η ανεργία στους νέους 18-24 ετών έχει φτάσει στο 62,7%. Προφανώς επειδή το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήσαμε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια απέτυχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια υγιή επιχειρηματικότητα. Το έλλειμμα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Έχει να κάνει και με την υστέρηση στη νοοτροπία και στην τεχνογνωσία που δημιουργεί υγιή επιχειρηματικότητα.
Το κράτος λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια ως ο συνεταίρος μεγάλων επιχειρηματιών που είχαν προνομιακή πρόσβαση στον δημόσιο πλούτο. Η έννοια του επιχειρηματία ταυτίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, με παραβατική συμπεριφορά και μάλιστα για ένα κομμάτι της κοινωνίας απαξιώθηκε ηθικά. 
Η κρίση αρχίζει, σταδιακά, να αποκαθιστά κάποιες βασικές έννοιες. Μάθαμε, πια, να ξεχωρίζουμε την υγιή από την κακόπιστη επιχειρηματική συμπεριφορά. Και ήρθε η ώρα που θα πρέπει να δείξουμε το πρότυπο του καλού επιχειρηματία. Δεν έχουμε όμως ακόμη αρκετά παραδείγματα νέων αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών στην Ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται να αναδείξουμε το πρότυπο του Έλληνα αυτοδημιούργητου νέου.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Με ιδιώτες ή με μπολσεβίκους; Αποφασίστε

To Στίγμα: Μπολσεβίκοι ... σε αποχρώσεις.
Του Γιώργου Κράλογλου
Γυρίστε όλο τον πλανήτη και ψάξτε έστω και για μία χώρα που να θυμίζει την Ελλάδα. Να έχει τον ιδιωτικό τομέα μονίμως σε άμεσο ή έμμεσο διωγμό. Να απειλούνται οι επιχειρηματίες με φυλακές αν αγοράσουν ή επενδύσουν στην Ελλάδα. Και ταυτόχρονα να προσκαλούνται επενδυτές να σώσουν την χώρα από την ανεργία των 2.000.000.
Βρείτε μία χώρα που να ισχυρίζεται ότι είναι Δημοκρατική και οικονομικά ανοικτή στους πάντες αλλά με κλειστά επαγγέλματα προστατευόμενες συντεχνίες και τον κρατικό τομέα να ελέγχει γύρω στο 70% της οικονομίας. Την ίδια στιγμή  η Βουλή, στο σύνολό της σχεδόν, να απειλεί με «κρεμάλες» όποιον τολμήσει να μικρύνει τον κρατικό τομέα.
Βρείτε μια χώρα όπου το 85% του λαού αλλά και της Βουλής να προστατεύει οτιδήποτε λέγεται κρατικό και να χαρακτηρίζει κλέφτες, απατεώνες, δουλέμπορους, και καταστροφείς του τόπου όλους εκείνους που προσφέρουν εργασία και πληρώνουν φόρους για να συντηρηθεί αυτό το κράτος του 70%.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ανασκόπηση – ιστορική αναδρομή όσων γίνονται στη Συρία *

To Στίγμα: ουδέν σχόλιο
Από το 1949 ως το 1970 η Συρία ήταν ίσως η πιο ασταθής χώρα στον κόσμο. Ισχνά κοινοβουλευτικά διαλείμματα παρεμβάλλονταν ανάμεσα σε συνεχή στρατιωτικά πραξικοπήματα, περίπου ένα κάθε χρόνο. Μια χώρα μωσαϊκό εθνοθρησκευτικών ομάδων: Άραβες σουνίτες μουσουλμάνοι (περισσότεροι από το 50%), αλαουίτες (κλάδος των σιιτών μουσουλμάνων με πολλά στοιχεία όμως συγκρητισμού, περίπου 10%), χριστιανοί (ορθόδοξοι, Συροχαλδαίοι, καθολικοί, 10% του πληθυσμού), Κούρδοι (οι περισσότεροι σουνίτες μουσουλμάνοι, επίσης 10%), Δρούζοι και Αρμένιοι.
Του Σωτήρη Ρούσσου**
Η ανάπτυξη του συριακού αραβικού εθνικισμού μονοπωλήθηκε στα χρόνια του μεσοπολέμου από τη σουνιτική μεγάλη γαιοκτημονική τάξη και λιγότερο από χριστιανούς ριζοσπάστες διανοούμενους. Η άνοδος του παναραβικού κινήματος Μπάαθ ήρθε κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ως αντίδραση μεσαίων στρωμάτων (επιστημόνων, επαγγελματιών και μετέπειτα στρατιωτικών) στη γαιοκτημονική πολιτική κυριαρχία και στην αδυναμία της να αντιπαρατεθεί στο Ισραήλ στον πόλεμο του 1948.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Θέλουν και να αναγεννηθούν!!!

To Στίγμα: Αναγέννηση ... είναι της μόδας
Του Γιώργου Κράλογλου
Ο λαός τους έστειλε εκεί που τους άξιζε αλλά αυτοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Θέλουν και να αναγεννηθούν. Στο ΠΑΣΟΚ φαντάζονται αναγέννηση και αρχίζουν να το συζητάνε μέσα από συνέδρια που προετοιμάζουν. Στην Νέα Δημοκρατία ονειρεύονται Νέα Ελλάδα. Και στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να αναστήσουν ο καθένας την πλατφόρμα του
 Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν ότι οι πολιτικές τους (όσων κυβέρνησαν φυσικά)  ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, καταστροφικές. Στην χειρότερη μαφιόζικες και απατεωνίστικες.
Ντρέπομαι ειλικρινά για τις λέξεις που χρησιμοποιώ. Αλλά δεν μπορώ να βρω άλλες που να αποδίδουν την πραγματική εικόνα.
Την εικόνα που, τότε, στις αρχές τις μεταπολίτευσης όλοι μας «μεθυσμένοι» από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των ελευθεριών δεν μπορούσαμε να βάλουμε με τον νου μας, ότι στο όνομα της και με «Δούρειο Ίππο» τον σοβιετισμό (κόλλαγε άριστα τότε από τους «αρχιτέκτονες» του Πολυτεχνείου)  θα χτίζανε μια «πολιτεία συμφερόντων και πλουτισμού» μόνο όσων ήταν πραγματικά υποψιασμένοι. Μόνο όσων μπορούσαν να αντιληφθούν άμεσα τι πραγματικά συμβαίνει και πόσο μεγάλο και μακρόχρονο θα ήταν το πάρτι...

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αντώνη, διάβασε αυτή την επιστολή!

To Στίγμα: ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος
Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το κράτος συμπεριφέρεται ως νονός της νύκτας και απειλεί με εξόντωση όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους. Είναι και ο τρόπος με τον οποίον τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν τους ιθαγενείς. Ο αναγνώστης Π.Σ. δίνει σήμερα την δική του οπτική. Καλό είναι να διαβάσουν αυτό το γράμμα. Κυρίως εκεί στο Μαξίμου...
 Είναι δεκάδες τα σχετικά μηνύματα που έχουμε δεχτεί. Μηνύματα από ανθρώπους που μέχρι σήμερα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τώρα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο περιθώριο. Και το πιο εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι οι φόροι αυτοί που επιβάλλουν θα εισπραχτούν μόνο... στα χαρτιά. Στο τέλος θα αναζητούν νέους τρόπους για να καλύψουν την τρύπα.  Στο μεταξύ, όμως, θα έχουν καταστρέψει μερικές ακόμη χιλιάδες ζωές.

Κύριε Σαμαρά διαβάστε αυτή την επιστολή. Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινά ως εξής: Πρωθυπουργικό γραφείο ενταύθα...
"Νοιώθω ότι και για μένα σιγά-σιγά τελειώνει το πράγμα... καθώς σαλαμάκι - σαλαμάκι με έχουν φτάσει ως το κόκκαλο. Κατάντησα στα 60 μου να δουλεύω σαν αγριεμένος τριανταπεντάρης για να επιβιώσω, υπομένοντας και την προσβολή ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας (έχω μια μικρή Ο.Ε.) είμαι εξ ορισμού ανυπόληπτος.