Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πως και που μπορούν να δουλέψουν οι άνεργοι.

Το Στίγμα: Η ανάπτυξη ... μονόδρομος
Του Γιώργου Κράλογλου
Ανοίξτε τα σύνορα στους επιχειρηματίες Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής με βίζα σε 3 ώρες αντί σε 3 μήνες που εκδίδεται σήμερα. Αδειάστε το «κηφηναριό» στις ελληνικές πρεσβείες των χωρών αυτών και στείλτε ικανούς ερευνητές αγορών. Ακυρώστε την τελωνειακή διαφθορά. Και «μαντρώστε» (πολιτικά) τους επαγγελματίες «επαναστάτες»... ενάντια σε κάθε ιδιωτική επένδυση. Αυτές οι κινήσεις (που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να γίνουν μέσα σε μία νύχτα) ακόμη και αν χρειαστούν δέκα μήνες (με τα ελληνικά δεδομένα) είναι ικανές να ανοίξουν αμέσως πόρτες για δουλειές εντός και εκτός Ελλάδος στις επιχειρήσεις της χώρας μας που (ευτυχώς) λειτουργούν ακόμη και δεν το έχουν βάλει κάτω. Η δράση αυτή που ακόμη και στην Αλβανία και στα Σκόπια έχουν καταλάβει ότι λέγεται εξαγωγές και επενδυτικές συνεργασίες είναι η πρώτη πόρτα που μπορεί σύντομα να ανοίξει για να περάσουν άνεργοι από τα 2.000.000 που θα φθάσουν του 2013.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Γιατί οι Έλληνες κεφαλαιούχοι δεν επενδύουν στον τόπο τους;

Το Στίγμα: .. έως σήμερα ζούμε ως «κλέφτες» και «αρματολοί»
Του Ανδρέα Ζαμπούκα
Με την αποβίβαση του Όθωνα στο Ναύπλιο, το 1833, ξεκινά  η αφήγηση του νεοελληνικού κράτους. Οι Βαυαροί που σχηματίζουν την πρώτη κυβέρνηση της Αντιβασιλείας, αποφασίζουν πως τα επαναστατικά δάνεια του 1824 και 1825, καθώς κι ένα άλλο που χορηγήθηκε ως «προίκα» στον Όθωνα, δεν πρέπει να πληρωθούν, εξαιτίας του ότι αποτέλεσαν αντικείμενο αισχροκέρδειας των Άγγλων αλλά και διασπάθισης από τους Έλληνες επαναστάτες. Δεν έχουν κι άδικο για τη στάση τους αλλά, όπως ήταν επόμενο,  προκαλούν την οργή των ξένων που απομονώνουν οικονομικά το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ως τη δεκαετία του 1860. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Στο Σύνταγμα του 1844 δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αρχή του «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι», που οδηγεί στην αδυναμία δημιουργίας νέων  πολιτικών κομμάτων και φυσικά, σοβαρών επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια όλα ξεκινούν  άσχημα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει καμία πιστοληπτική ικανότητα και οι επίδοξοι επενδυτές αδιαφορούν να αναλάβουν το οποιοδήποτε ρίσκο σε μια χώρα που δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει καμία σταθερότητα και συνταγματική κάλυψη. Οι Έλληνες του εσωτερικού, κυρίως πλοιοκτήτες, δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεκινήσουν βιομηχανίες και αυτοί του εξωτερικού βλέπουν το μικρό ελληνικό βασίλειο σαν ένα ατελές μόρφωμα χωρίς κανένα ενδιαφέρον.

Προσέξτε τι λέτε και τι κάνετε γιατί θα πεινάσουμε... (Χρυσός vs μέλισσες)

To Στίγμα: Ορυχεία χρυσού ή ... μέλισσες;
Η Ισπανία έχει την μεγαλύτερη  παραγωγή μελιού στην Ευρώπη με  2,40 εκατ. κυψέλες. Η δεύτερη ευρωπαϊκή «υπερδύναμη» είναι η Ελλάδα με 1,38  εκατ. κυψέλες.  Η Ισπανία διαθέτει το 29% του συνόλου των 15.500 επαγγελματιών μελισσοκόμων (πάνω από 150 κυψέλες) της ΕΕ και η Ελλάδα το 26%... Τα στοιχεία εκ πρώτης όψεως μοιάζουν εντυπωσιακά και κατά μια έννοια  είναι, αλλά κανένας φυσικός πόρος της Ελλάδας από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα παράγει περί τους 15.000 τόνους μέλι ετησίως, τούτο ισούται με  15.000.000 κιλά.  Αν τιμολογήσουμε το κιλό περί τα 10 ευρώ το κιλό μας κάνουν περί τα 150.000.000 ευρώ... Το ποσό αυτό ενδέχεται  να ισούται με το ποσό που ξοδεύουν οι Έλληνες για κινητά τηλέφωνα κάθε λίγους μήνες, αλλά παρά ταύτα αποτελεί μια συνεισφορά στο εθνικό εισόδημα...

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Όχι κύριε Αλαβάνο, δεν θα πάρουμε

To Στίγμα: Αλαβάνου ...  σοβιετολογία !!!
Του Γιώργου Καισάριου
"Τα νέα μέτρα που περάσανε αρκούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε τέλμα”, είπε προχτές σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ο κύριος Αλαβάνος. Εκτιμώ ότι ο κύριος Αλαβάνος έχει μπλέξει το πρόβλημα του χρέους (που είναι άλλη κουβέντα) με την δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει και είναι ανεξάρτητη από τον παράγοντα χρέος. Λέει ότι έχουμε ένα νόμισμα που δεν έχει σχέση με τις ανάγκες της Ελλάδος, αγνοώντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το νόμισμα, αλλά το μπάχαλο που αυτός και πολλοί άλλοι σαν αυτόν άφησαν πίσω. Ο κύριος Αλαβάνος επίσης δεν μπορεί να καταλάβει ότι το τωρινό πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να διαχειριστεί την δραχμή. Δραχμή σημαίνει στρατιωτικό καθεστώς. Σημαίνει ότι κάθε μορφή ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου θα σταματήσει και σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να αγοράσεις ούτε ένα βιβλίο από την AMAZON.

Τρεις ημέρες για 19 αλλαγές

Το Στίγμα: Τρεχάτε ποδαράκια μου .....
Της Δήμητρας Καδδά 
Τα εύσημα των υπουργών Οικονομικών και της τρόικας για την επιτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει πάνω από 70 προαπαιτούμενες δράσεις σε πολύ λίγο χρόνο, δίνουν την θέση τους σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να φανεί και στα 2 επόμενα Eurogroup, στις 3 και στις 13 Δεκεμβρίου εξ ίσου έτοιμη για να διασφαλίσει και την τυπική έγκριση της δόσης. Εκκρεμούν 19 διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή καθώς η τρόικα έχει βάλει χρονικό όριο το τέλος Νοεμβρίου. Πρέπει να προχωρήσουν ακόμη πάνω από 40 μεταρρυθμίσεις που έχουν χρονικό ορόσημο τον Δεκέμβριο και από αυτές θα κριθούν οι 3 δόσεις του πρώτου τριμήνου του 2013. Για τον Νοέμβριο το βάρος πέφτει στους φόρους υπέρ τρίτων που βαίνουν προς κατάργηση, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στην προετοιμασία της φορολογικής μεταρρύθμισης, στην ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας ιδιωτικοποιήσεων, δικών και στατιστικών στοιχείων και στην απελευθέρωση επαγγελμάτων. Στις παραπάνω δεσμεύσεις του μνημονίου προστίθενται και τα μέτρα που οριστικοποιήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα: οι αιρεσιμότητες για την καταβολή της δόσης και κάποια συμπληρωματικά  μέτρα που φέρεται να ζητά η τρόικα για τη διασφάλιση των στόχων του ελλείμματος για το 2012- 2013 και ενδεχομένως να περιληφθούν στον κυρωτικό νόμο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Για τον Νοέμβριο σύμφωνα με το μνημόνιο εκκρεμεί σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών:

Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας για το χρέος και τη δόση.

Αβεβαιότητα για την επαναγορά ομολόγων, «παράθυρο» για νέο «κούρεμα» το 2016
To Στίγμα: .. και συνεχίζουμε!!!
Γκρίζες ζώνες και αδιευκρίνιστα σημεία περιλαμβάνει η σημαντική πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα της Τρίτης. Από την ταχεία εφαρμογή της εξαρτάται η εκταμίευση του ποσού των 43,7 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις και η αποφυγή νέων δυσάρεστων εξελίξεων για την Ελλάδα.Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15.00 το απόγευμα της Τετάρτης, και αναμένεται να φωτίσει τα σημεία που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Ελληνες και ξένοι εστιάζουν από το απόγευμα της Τρίτης στα εξής:
-Επαναγορά ομολόγων. Πριν συνεδριάσει το Eurogroup, το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να εγκρίνει και τυπικά

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οικονομικά ΔΕΝ βγαίνει, τι κρύβεται από το Eurogroup;

Το Στίγμα: Πολιτική λύση;;;
Έστω και με… δόσεις στη δόση, η Ελλάδα εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση για να πορευτεί για ένα διάστημα, έως ότου η θεωρία γίνει πράξη, δηλαδή να αναχαιτιστεί η ύφεση και σταδιακά να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που είναι η απόλυτη προϋπόθεση για να συζητήσουμε σοβαρά την αλλαγή της μοίρας αυτού του τόπου. Το μόνο που επιτρέπει κάποια νότα αισιοδοξίας είναι η αίσθηση ότι η πολιτική αρχίζει να αναλαμβάνει πάλι τα ηνία από την λογιστική αντιμετώπιση της κρίσης, όπου είναι μάταιο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, αφού τα νούμερα ΔΕΝ βγαίνουν. Όσο «δημιουργικά» και να το προσεγγίσει κανείς.
Έχουμε την αίσθηση ότι αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος δείχνει ότι η μια πλευρά επιδιώκει να λάβει υπόψη τις επιθυμίες της άλλης και όταν έρθει η ώρα θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν για να τακτοποιηθούν οι όποιες «εκκρεμότητες». Εξηγούμαστε:

Επισπεύδεται η επαναγορά χρέους, στο 2015 μετατοπίζεται το μεγάλο "κούρεμα"

To Στίγμα: Καλή αρχή ....
Του Γιάννη Αγγέλη
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα για το ελληνικό χρέος και την διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ, αναμφίβολα διαμορφώνει το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο για την διατήρηση της παρουσίας και συμμετοχής του ΔΝΤ στην διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.  Δημιουργεί όμως ταυτόχρονα άλλο ένα σημείο αβεβαιότητας με την «express» διαδικασία επαναγοράς χρέους που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου όπως είχε αποκαλύψει το Σάββατο το «Κ».
Η κα Λαγκάρντ μιλώντας μετά την συνάντηση του Eurogroup για την συμφωνία «κοκτέιλ» που θα διασφαλίσει την «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, έθεσε την επαναγορά χρέους από το ελληνικό δημόσιο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ως ένα από τους «ισότιμους»  όρους της συμφωνίας που

Juncker: Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Το Στίγμα: Μένουμε στο Ευρώ

Σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια στιγμή συμφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαμορφωθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Το Eurogroup κατάληξε ότι υπάρχουν πλέον τα αναγκαία στοιχεία για να ξεκινήσουν τα κράτη μέλη τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που χρειάζονται για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF που φτάνει τα 43,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Παίρνει φωτιά το τηλέφωνο του Α. Σαμαρά ενόψει Δευτέρας

To Στίγμα: Η ταν ή επί τας
Της απεσταλμένης μας στις Βρυξέλλες Μαρίνας Μάνη
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα επιστρέψει απόψε στην Αθήνα. Κατά τις πληροφορίες, θα παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι αύριο το πρωί για να ολοκληρώσει προγραμματισμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του και κορυφαίους αξιωματούχους «και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», σύμφωνα με συνεργάτη του, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Οι ίδιες πληροφορίες τον φέρουν να έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Συζητήσεις είχε, όπως έχουμε αναφέρει, με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής  - που έληξε άδοξα το απόγευμα της Παρασκευής καθώς οι «27» δεν τα βρήκαν στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την εφταετία 2014-2020. Αυτό που περιμένει πλέον  η κυβέρνηση – και προσωπικά ο πρωθυπουργός – είναι να λήξει, επιτέλους, η ελληνική εκκρεμότητα τη Δευτέρα. Να συμφωνήσουν δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων – κατ΄αρχήν της «μεγάλης» των 31,5 δισ. ευρώ.  
Ήταν έτοιμοι «να μας  διώξουν»...

Γεωπολιτική: Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η ανίκανη να ηγηθεί Γερμανία

Του Μιχαήλ Βασιλείου
Το Στίγμα: κοντόφθαλμη ως ..... Μέρκελ.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι μεγάλες δυνάμεις μοίρασαν τις σφαίρες επιρροής τους στη Γιάλτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση που ανέλαβαν τα ηνία του κόσμου στον οποίο ζούμε, αυτό που έκαναν ήταν να επενδύουν συνεχώς στους συμμάχους τους σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, του αμυντικού προεξάρχοντος, με σκοπό να διατηρούν το στρατόπεδό τους υπό έλεγχο. Έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, το κέντρο βάρους του διεθνούς συστήματος πέρασε στη Μέση Ανατολή… καθ’ οδόν προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και πλέον όλοι γνωρίζουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται εκεί, καθώς η ανάδυση της Κίνας και της Ινδίας, έχει δημιουργήσει άλλα δεδομένα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη. Απλά, θεώρησαν ότι ο ατλαντικός προσανατολισμός της δεν τίθεται υπό συζήτηση παράλληλα με την αυτόνομη ανάδυσή της σε γεωπολιτικό «παίκτη» στις παγκόσμιες υποθέσεις, ο οποίος πάντα θα συνεργαζόταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δύσκολη στιγμή, όπως ακριβώς η αμερικανική δέσμευση απέτρεψε περιπέτειες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχει Ρώσος στο παραμύθι...

To Στίγμα: Πάει και το "ξανθό γένος".
Η είσοδος της Κύπρου στο club των χωρών του μνημονίου δεν είναι ένα γεγονός που για μας τους Έλληνες είναι ευχάριστο. Ωστόσο, χρειάζεται να σχολιαστεί, επειδή κατέρρευσαν χτες πολλοί μύθοι. Την Κύπρο δεν την έσωσε ο Βλαδίμηρος Πούτιν. Ούτε καν οι Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν τις καταθέσεις τους στην μεγαλόνησο. Κι ας έχει η Κύπρος διαπιστωμένα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου κι ας έχει σημαντική γεωπολιτική θέση. Η κομμουνιστική κυβέρνηση Χριστόφια θα βάλει την Κύπρο κάτω από τον ζυγό του μνημονίου! Ποιος θα τολμήσει να σκεφτεί, όμως, ότι ο κ. Χριστόφιας είναι «γερμανοτσολιάς» ή ότι η πράξη αυτή είναι προδοτική; Μόνο ανόητοι. Το κακό είναι ότι η ανοησία κυριαρχεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Αθήνα και έχει μολύνει και τις τελευταίες φωλιές λογικής.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κρίση: Οι έξι παράμετροι για τη λύση και η διάθεση για… «σκληρό ροκ»

Το Στίγμα: Τέλος στις "χαζοχαρούμενες" κινήσεις.
Οι χθεσινές εξελίξεις και συγκεκριμένα η μη λήψη απόφασης από το Eurogroup, επιβάλλουν τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων από το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Όμως, για να συμβεί αυτό απαιτείται να γίνει κατανοητή η φύση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, το διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι συσχετισμοί.  Τα τελευταία χρόνια η ελληνική αντίδραση στη βαθειά, συνεχή και επιδεινούμενη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, εκτυλίχθηκε στο επίπεδο των «καλών» και των «κακών» παιδιών. Τα «καλά» παιδιά είναι οι πολιτικές δυνάμεις που συμφώνησαν και ψήφισαν τα «μνημόνια», ενώ τα «κακά» παιδιά αυτοί που δημιούργησαν και καλλιεργούν την εικόνα των σκληρών διαπραγματευτών για αυτά. Ένα αφοριστικό διώνυμο το οποίο απλοποιεί το πρόβλημα αλλά ελάχιστα συμβάλλει στη λύση του. Όμως από τις προτεινόμενες στην ελληνική κοινωνία συνολικές εξισώσεις για τη λύση του προβλήματος, λείπουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν θέλει ή μπορεί να ασχοληθεί με αυτές.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το εκτός ευρώ «Σχέδιο Β’» που φλερτάρουν πολιτικές δυνάμεις…

Του Δρ. Γεώργιου Κ. Φίλη
Το Στίγμα: H ώρα των εναλλακτικών;
 Όπως γίνεται κατανοητό, το κύριο ζήτημα της Ελλάδας σε περίπτωση αλλαγής… υποδείγματος (paradigm change) – δηλαδή σε περίπτωση κατάρρευσης για οποιοδήποτε λόγο του Μνημονίου ΙΙΙ (όπως ακριβώς συνέβη και με το νούμερο Ι και ΙΙ της… τριλογίας) – και κήρυξης στάσης πληρωμών, δηλαδή χρεοκοπίας, θα είναι – μετά τις πρώτες ημέρες χάους που θα προκύψουν της κατάρρευσηςη εισαγωγή ενός νέου νομίσματος. Όπως πολύ σωστά αναφέρουν οι αναλυτές αλλά και η ιστορία και οικονομική θεωρία διδάσκει το κύριο πρόβλημα μίας πτώχευσης θα είναι ο υπερπληθωρισμός (hyperinflation) που θα προκύψει και κατά συνέπεια η καταβαράθρωση της αξίας των χρημάτων που θα έχουμε στα χέρια μας. Στην δικιά μας δε περίπτωση η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο περίπλοκη αφού λόγω της χρεοκοπίας, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να πάμε σε νόμισμα το οποίο θα ελέγχουμε, άρα θα πρέπει – πέραν της αντιμετώπισης του υπερπληθωρισμού – να εισάγουμε στη ζωή μας και ένα νέο νόμισμα, το οποίο ασχέτως σε ποια ισοτιμία αρχικά το κυκλοφορήσουμε σε σχέση με το ευρώ, αυτό θα υποτιμηθεί άμεσα και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η ιστορία δε μας διδάσκει πως σε τέτοιες περιπτώσεις η διολίσθηση θα είναι τεράστια, καθημερινή με αποτέλεσμα ολόκληρη η οικονομία της χώρας να καταρρεύσει, ενώ θα εμφανιστούν και περιπτώσεις «μαύρης αγοράς» άλλων νομισμάτων.

«Plano Real»: Ελλάδα-Βραζιλία βίοι παράλληλοι…;

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Το Στίγμα: Μια ματιά στην "διεθνή" εμπειρία ΔΕΝ βλάπτει.
Τα τελευταία είκοσι έτη η οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως εντυπωσιακή. Η ανάκαμψη ξεκίνησε με ένα σωστά οργανωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κατά τη περίοδο μεταξύ των αρχών και της μέσης της δεκαετίας του 1990, κατά την οποία πολλοί κρατικοί οργανισμοί πέρασαν σε χέρια ιδιωτών. Μέσω του προγράμματος αυτού η Βραζιλία, μία χώρα μεγάλη με προοπτικές αλλά «κλειστή» για τη παγκόσμια οικονομία και με δεμένα τα χέρια λόγω της κρατικοδίαιτης οργάνωσής της, κατάφερε να εξελιχθεί σε μία από τις πλέον δυναμικές οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, να καταστεί μέλος των BRICS (Brazil-Russia-India-China-South Africa) και φυσικά μέλος των G-20. Πώς όμως τα κατάφερε όλα αυτά;

Αύριο η μάχη για να μην χαθούν 9,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2

Το Στίγμα: Ήταν το κλίμα στραβό .....
Της Δήμητρας Καδδά  
Ξεκινά αύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν μετά το 2013. Η κυβέρνηση παλεύει για να περιορίσει μία απώλεια που μπορεί να φτάσει έως τα 9,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς «σκοπέλους»: τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και άλλων κρατών που δεν θέλουν να συνεισφέρουν, αλλά και το ζήτημα εισαγωγής ρήτρας ελλείμματος και στα κοινοτικά κονδύλια που θα ορίζει «ποινές» για κράτη που αποκλίνουν δημοσιονομικά.  
Η Ελλάδα, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα μπορεί να δώσει πια παρά ελάχιστα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητά πλέον όχι πρόσθετο σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» αλλά ειδική μεταχείριση για να μην χάσει και τα.. λεφτά που τώρα δικαιούται.

Με δανεικά και οι συντάξεις Δεκεμβρίου.

To Στίγμα: το όνειρο της ... σύνταξης.
Της Ρούλας Σαλούρου
Στη συνήθη πρακτική του εσωτερικού δανεισμού κατέφυγε για έναν ακόμη μήνα το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλλει εγκαίρως τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, το ταμείο δανείστηκε αυτό το μήνα  230 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Δ.Ε.Η. Αναλυτικά, έλαβε  200 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ, και 30 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ.  Τα δάνεια είναι έντοκα και με διάρκεια από τις 19/11/2012 έως τις 03/12/2012. Μέσα στο Δεκέμβριο, θα ξαναδανειστεί το ίδιο ποσό, από τα συγκεκριμένα ταμεία, όμως η δραματική μείωση των εσόδων θέτει εκ των πραγμάτων θέμα επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να μην υπάρξει «χρηματοδοτικό ατύχημα» με τις συντάξεις.  
Τα έσοδα των ταμείων έχουν καταρρεύσει. Στο ΙΚΑ εκτιμούν ότι σωρευτικά, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι εισπράξεις από εισφορές πάνω από 20%, ενώ στον ΟΑΕΕ, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει. Η κατάσταση γίνεται αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς την επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, από τα λουκέτα που κατακλύζουν την αγορά, από την αύξηση της ανεργίας που σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο, από την ανασφάλιστη εργασία που παρά τις δεσμεύσεις δεν περιορίζεται (ούτε λόγος δε, για εξάλειψη ή πάταξη), από τη συνεχή μείωση των μισθών και από το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων.

Θρίλερ και αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για τις δόσεις και το χρέος

Νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα - Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα μένει εμείς να αποφασίσουμε
Το Στίγμα: παιχνίδια για ... γερά νεύρα.
Θρίλερ συζητήσεων και διαβουλεύσεων εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόβλημα χωρίς τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συγκεκριμένη απόφαση για τις δόσεις και το χρέος. Η εξέταση του ελληνικού ζητήματος παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης,  και οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών διέκοπταν συνεχώς τη συνεδρίαση προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο, τριών ή και τεσσάρων χωρών και να γεφυρωθούν διαφορές και διαφωνίες που χωρίς αμφιβολία υπάρχουν.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και το Βερολίνο…

To Στίγμα: και ξαφνικά μας αγάπησαν ... όλοι.
Σε ένα από τα καλύτερα άρθρα συνολικής θεώρησης της κρίσης που έχουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συμφωνεί με όσα επιμένουμε από την πρώτη σχεδόν στιγμή της οικονομικής κρίσης, μια διακεκριμένη συντάκτης στα οικονομικά θέματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζει απλά ως νούμερα, αλλά ως έκφανση της πολιτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των κρατών του διεθνούς συστήματος που συμπεριλαμβάνει και τον τομέα της ασφάλειας, η Ζέζα Ζήκου, έγραψε τα ακόλουθα στο «kathimerini.gr»:
Στο σημερινό σκηνικό της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας και της νομισματικής ισορροπίας του τρόμου, η οποιαδήποτε «σύγχρονη Γιάλτα» για την επίλυση της κρίσης του χρέους δεν μπορεί να είναι, στην καλύτερη περίπτωση, παρά ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός, τον οποίο όλοι οι πρωταγωνιστές θα πασχίζουν να

Οι αγγλοσαξονικές αγορές έπληξαν τον γαλλογερμανικό άξονα

Το Στίγμα: Η Ελλάδα ήταν η αρχή;
Σε ένα χτύπημα κάτω από τη μέση το οποίο στην ουσία «προλέγει» τα επόμενα βήματα, προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s ο οποίος τη πλέον κρίσιμη στιγμή για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το σημερινό της γερμανικό έλεγχο, προχωράει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Παρισίων κατά μία βαθμίδα από το Ααα στο Αα1.
Η συγκεκριμένη κίνηση κατά τον ίδιο τον Οίκο δεν αποτελεί παρά τη συνέχεια μία αρνητικής αξιολόγησης στις 23 Ιουλίου την προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας. Η Γαλλία επηρεάζεται, σύμφωνα πάντα, με τον Οίκο από τη προοπτική του Grexit (δηλαδή μίας εξόδου της Αθήνας από την Ευρωζώνη) καθώς και τη μεγάλης πιθανότητας της ανάγκης για νέα πακέτα υποστήριξης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Εκλογικός Νόμος: Μέγιστη υποκρισία του πολιτικού συστήματος

Το Στίγμα: Εκλογικός νόμος κατά το δοκούν.
Μήπως κανείς από εμάς θυμάται σε παρελθούσες εκλογικές αναμετρήσεις τι γινόταν με τα αποκαλούμενα ως «μικρά κόμματα» να κραυγάζουν ότι νοθεύεται η βούληση του ελληνικού λαού λόγω του «ληστρικού εκλογικού νόμου» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν και της… καλπονοθείας;
Μήπως κανείς θυμάται τη μια πλευρά να απειλεί ότι η χώρα δεν θα κυβερνηθεί επειδή τα κόμματα θα παίζουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια και το ένα θα υπονομεύει το άλλο, καταλήγοντας σε μια κατάσταση όπως αυτή που είχε βιώσει η Ιταλία, όπου κάθε έξι μήνες διεξάγονταν εκλογές;
Τι έγιναν όλα αυτά; Όλοι τα ξέχασαν; Άκουσε κανείς να επαναφέρεται αυτό το αίτημα από όσους κραύγαζαν στο παρελθόν. Το ξέχασαν; Κανέναν δεν απασχολεί πλέον; Η λογική λέει ότι πλέον είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθηθεί η απλή αναλογική, την οποία τόσο είχαν θεοποιήσει κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Φ.Ε.Κ-εξπρές "για να ληφθεί η δόση την Τρίτη"!

To Στίγμα: Οι μηχανές στο φουλ ...
Με εντολή της κυβέρνησης άνοιξε σήμερα Κυριακή (!) το Εθνικό Τυπογραφείο και τυπώνει πυρετωδώς υπουργικές αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής (και το "μέχρι στιγμής" έχει την σημασία του γιατί η νύχτα στο Εθνικό Τυπογραφείο αναμένεται μεγάλη) έχουν πάρει το δρόμο τους για να τυπωθούν δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και δεκατέσσερις (!) υπουργικές αποφάσεις!
Στο γραφείο του γραμματέα της κυβέρνησης Π.Μπαλτάκου στη Βουλή, αλλά και στην ανάλογη ομάδα του στο Μέγαρο Μαξίμου, το επιτελείο του νομικού εγκεφάλου της κυβέρνησης λειτουργεί πυρετωδώς και ... ένας Θεός ξέρει, τι

Προς κ. Φούχτελ: Ας μιλήσουμε για τους Γερμανούς λοιπόν

Το Στίγμα: Κοντά στα ξερά ....
Μπορεί τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη να μας ενόχλησαν πάρα πολύ και να θεωρήσαμε ότι η αναφορά του Γερμανού επισήμου ότι 3.000 Έλληνες κάνουν τη δουλειά που κάνουν μόλις 1.000 Γερμανοί και να θεωρήσαμε ότι αποτυπώνει την αλήθεια του αντιπαραγωγικού χαρακτήρα του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, όμως, η αναφορά αυτή δίνει την ευκαιρία κι ενός ευρύτερου σχολίου το οποίον φοβούμαστε ότι θα δυσαρεστήσει τον κατά τα άλλα συμπαθή σε εμάς κύριο Φούχτελ.
Φίλος της Ελλάδας δηλώνει και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Όμως όπως προφανώς θα γνωρίζει και θα συμμερίζεται, μεταξύ φίλων πρέπει να λέγονται αλήθειες… Την αφορμή για το σχόλιο μας τη δίνει ο δήμαρχος του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη ο οποίος προωθεί τη περιοχή με σκοπό να τραβήξει Γερμανούς επισκέπτες. Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Φούχτελ ήταν αποστομωτικός.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Δεν ΞΕΧΝΩ.... δημοκρατία, πατρίδα.



Πάνω στο χώμα το δικό σου λέμε τ' όνομά μας.
Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε τους
Κήπους και τις πολιτείες μας.
Πάνω στο χώμα σου Είμαστε. 'Εχουμε πατρίδα.
'Εχω κρατήσει μέσα μου την τουφεκιά σου.
Γυρίζει μέσα μου ο φαρμακερός ήχος του
πολυβόλου.
Θυμάμαι την καρδιά σου που άνοιξε κι έρχονται
στο μυαλό μου κάτι εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
που μοιάζουνε σαν ομιλία του απείρου προς τον άνθρωπο.
'Ετσι μας μίλησε η καρδιά σου.
Κι είδαμε πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος
κι έγινε μεγαλύτερος για να χωρά η αγάπη.
Το πρώτο σου παιχνίδι, Εσύ.
Το πρώτο σου αλογάκι, Εσύ.
'Επαιξες τη φωτιά. 'Επαιξες το Χριστό. 'Επαιξες
τον Αϊ Γιώργη και το Διγενή.
'Επαιξες τους δείχτες του ρολογιού που
κατεβαίνουν τα μεσάνυχτα.
'Επαιξες τη φωνή της ελπίδας εκεί που δεν
υπήρχε φωνή.
Η πλατεία ήταν έρημη. Η πατρίδα είχε φύγει. 

Νικηφόρος Βρεττάκος

Το παραμύθι της Χρυσής Αυγής και οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Η τοπική οργάνωση στην Μεσσηνία τύπωσε φυλλάδιο που αμφισβητεί την ύπαρξη νεκρών στην εξέγερση του Νοέμβρη του 1973
Το Στίγμα:  Εδώ δεν ξέρουν σωστά τον εθνικό ύμνο, ιστορία θα γνωρίζουν;
Σε μια προσπάθεια απαξίωσης και διαστρέβλωσης της  εξέγερσης του Πολυτεχνείου προχώρησε την Τετάρτη η Χρυσή Αυγή. Κίνηση, άλλωστε, συνεπής με την έως τώρα πορεία της οργάνωσης αφού δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τις 18 Μαΐου όταν σε  συνέντευξή του ο επικεφαλής της, Νίκος Μιχαλολιάκος, αμφισβητούσε την ύπαρξη νεκρών στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973.Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Μεσσηνίας,  στην Καλαμάτα  μοιράστηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, στα οποία αμφισβητείται η ύπαρξη νεκρών κατά την διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης του '73 ενώ χαρακτηρίζεται παραμύθι ο αγώνας κατά της Χούντας. Μάλιστα οι συγγραφείς των φυλλαδίων προσφέρουν έως και... αμοιβή σε όποιον παρουσιάσει στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι υπήρχαν νεκροί.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μας πλήρωνε να κάνουμε κατάληψη στο υπ. Παιδείας

To Στίγμα: Τα σχόλια περιττεύουν.
Σε αποκάλυψη βόμβα για το παρασκήνιο των υποτιθέμενων ανεξάρτητων και αυθόρμητων κοινωνικών αγώνων προέβη ο πρόεδρος του Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ( ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προστατευόμενος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Μυλόπουλος, ζητούσε από τους εργολαβικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το ΕΚΘ, να προχωρήσουν σε καταλήψεις του υπουργείου Παιδείας καλύπτοντας τους μάλιστα τα έξοδα των κινητοποιήσεων με απώτερο στόχο τον εκβιασμό όπως αναφέρει του υπουργείου Παιδείας να δώσει στο Πανεπιστήμιο χρήματα.

«Θερμό επεισόδιο» Στουρνάρα, με την… ορντινάτσα Σόιμπλε

Το Στίγμα: Μόνοι εναντίον όλων;
Η «κυρία» της Αυστρίας, η καγκελάριος Μαρία Φέχτερ, που το όνειρο της ζωής της είναι να γίνει Μέρκελ… αλλά της λείπει χώρα με τις προδιαγραφές της Γερμανίας, συμπεριφέρθηκε ως… μέγαιρα απευθυνόμενη προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Eurogroup.
Σηκώνοντας τον τόνο της φωνής της επειδή ο Στουρνάρας δεν συζητούσε να δημιουργηθεί λογαριασμός στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου θα μπουν τα χρήματα, όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος δεν θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, του φώναξε σε πολύ άσχημο ύφος, σχεδόν σε έξαλλη κατάσταση, ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα. Ο λογαριασμός ήταν ιδέα – επιθυμία, ποιου άλλου, του Βόλφγανγκ Σόιμπλε.

«Ο μύθος της δημόσιας περιουσίας»… δείτε λοιπόν αυτό


To Στίγμα: Ελληνικό ... σοβιέτ;
Με ένα ακόμη εκπληκτικό άρθρο-ανάλυση ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, Κώστας Στούπας, τολμάει και λέει από τη στήλη του στο «capital.gr» τα πράγματα με το όνομά τους. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν όλο το κείμενο και το σκεπτικό του πριν ρίξουν και τον αναλυτή κι εμάς που αναδημοσιεύουμε το κείμενο στην πυρά…
Η δημόσια περιουσία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν ιερή αγελάδα που δικαίωμα να την αρμέγει έχει μόνο το «ιερατείο» της κομματοκρατίας και της πελατοκρατίας.
Κάθε απόπειρα δε εξορθολογισμού και δίκαιης αναδιανομής του οφέλους προς όλους τους πολίτες αντιμετωπίζεται σαν νεοφιλελευθερισμός…
Το δημόσιο συνήθως παράγει τη χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών και τη χρεώνει στην ακριβότερη τιμή επί δικαίων και αδίκων. Δηλαδή επί όσων κάνουν χρήση και όσων δεν κάνουν…

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Δημόσιο: Σε διαθεσιμότητα από την Τρίτη όλοι οι εκτός ΑΣΕΠ Β'βάθμιας εκπαίδευσης ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου

Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης - Διευκρινίσεις Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα

To Στίγμα: Άρχισαν τα όργανα ....
Από σήμερα, με τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τίθενται αυτοδικαίως σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Κι αυτό ανεξαρτήτως του πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις, μία διαδικασία που, έτσι κι αλλιώς, θα έχει ολοκληρωθεί εντός των δέκα προσεχών ημερών. Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία καλούνται όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ρυθμίσεων του Μνημονίου ΙΙΙ.

Παραδόθηκε στον υπουργό Παιδείας το πόρισμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το Στίγμα: Άλλο ένα μέτρο για την παιδεία!!
Παραδόθηκε στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο το πόρισμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα η ομάδα επιστημόνων που είχε αναλάβει την σύνταξή του, παρέδωσε ένα 80σέλιδο κείμενο, στο οποίο προτείνονται τα εξής:
-O σχολικός σύμβουλος και ο διευθυντής θα αξιολογούν και θα κρίνουν το έργο των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη, τότε θα περνούν σεμινάριο επιμόρφωσης, ενώ οι καλές πρακτικές θα παρουσιάζονται από τους ίδιους τους επιτυχόντες στους συναδέλφους τους.

Δρομολογούνται αλλαγές μετά τις επεισοδιακές ψηφοφορίες...

To Στίγμα: Ανασχηματισμός εν όψει.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θέτουν θέμα αλλαγής των όρων λειτουργίας της κυβέρνησης μετά την επεισοδιακή ψήφιση του μνημονίου που πέρασε με 153 ψήφους. Ειδικότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν να ενημερώνουν οι υπουργοί, να κατατίθενται κοινά σχέδια νόμου κοκ. Πίσω, όμως, από τις θεσμικές βελτιώσεις κρύβονται τα πρόσωπα. Καθώς η νέα κυβέρνηση, με την «πρόικα» της δόσης θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και την οικονομία. Με τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί και το μέτωπο του «όχι», το οποίο βγήκε ενισχυμένο από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές μάχες.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο μακρύς εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας

Του Πασχου Mανδραβελη
Το Στίγμα: Ουδέν σχόλιο.
Κάθε βιβλίο πρώην πρωθυπουργού έχει ενδιαφέρον. Στο εξωτερικό είναι κανόνας να εκδίδονται τα απομνημονεύματα των προέδρων ή πρωθυπουργών λίγο καιρό μετά τη λήξη της θητείας τους. Στην Ελλάδα, όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί παραμένουν σιωπηλοί. Ή εκδίδουν ύστερα από πολύ καιρό κάτι σαν απομνημονεύματα, όπως είναι το δωδεκάτομο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή οι «Ωρες ευθύνης» του Γεωργίου Ράλλη.
Ο κ. Κώστας Σημίτης παραμένει πολυγραφότατος. «Ο εκτροχιασμός» είναι το τελευταίο του βιβλίο και είναι πιο γλαφυρό, ίσως επειδή το μεγαλύτερο μέρος του είναι περιγραφικό της «κατρακύλας που ξεκίνησε το 2004». Ξεκινά με την υπεράσπιση της ένταξης της Ελλάδος στην ΟΝΕ, κάτι που έκανε με κείμενο στον Guardian με τον κ. Γ. Στουρνάρα, τον περασμένο Μάιο. Αφιερώνει ένα μικρό μέρος

Αναθεώρηση του Συντάγματος για την άρση του δικαιώματος γνώμης κατά συνείδηση των βουλευτών!

Το Στίγμα: Πειθαρχία ή χάος.
Θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό λόγω των διαφοροποιήσεων των βουλευτών από την κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες.
Ειδικότερα, ο Χ. Αθανασίου έθεσε θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος ακόμα και του άρθρου 60 που προβλέπει το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ "αδειάζει" τον Σ. Παναγούλη...

Το Στίγμα: Ήταν,  μία και δύο και τρεις ... συνιστώσες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ "αδειάζει" τον βουλευτή Στ. Παναγούλη, λέγοντας ότι οι απόψεις περί λιντσαρίσματος, που διατυπώθηκαν στη Βουλή εκφράζουν τον ίδιο και μόνον.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέρεται ότι, αυτά που είπε ο Σ. Παναγούλης, «ούτε ως λεκτική υπερβολή δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Όσον αφορά τις υποδείξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ας τις υποβάλει προς τον αρχηγό του προτείνοντάς του τη διαγραφή του υπεύθυνου του προεκλογικού αγώνα βόρειας Ελλάδας κ. Ψωμιάδη όταν αποκαλούσε την φασιστική Χρυσή Αυγή ''αδελφό κόμμα''».

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Πρόβλεψη Στάθη Παναγούλη: Ειδικό δικαστήριο ή θάνατος για όσους υπέγραψαν τα μνημόνια

To Στίγμα: Έχουμε ξεφύγει εντελώς!!!
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης κατά την διάρκεια ενός εμπρηστικού παραληρήματος στην Ολομέλεια της Βουλής, προέβλεψε ειδικό δικαστήριο ή θάνατο για όσους υπέγραψαν τα μνημόνια.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κατά την διάρκεια της τοποθέτησής για τον κρατικό προϋπολογισμό σημείωσε ότι αν το πολιτικό σύστημα επιθυμεί να «βρει τα κλεμμένα» τότε «πρέπει να ψαχτούμε όλοι εμείς εδώ μέσα» και συμπλήρωσε πως όσοι έχουν υπογράψει τα μνημόνια πρέπει : «να παρακαλάτε να περάσετε από ειδικό δικαστήριο. Αυτό σας εύχομαι και εγώ προσωπικά, παρά να βρείτε ορισμένοι από εσάς το τέλος του πρεσβευτή των ΗΠΑ πριν λίγους μήνες στη Λιβύη. Καλή σας τύχη».
Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Παναγούλη από το βήμα της

Α.Τσίπρας: «Κανείς επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα»

Το Στίγμα: Ανωριμότητα με ... ονοματεπώνυμο.
Με αυτή την δήλωση κλειδί έδωσε το στίγμα της πολιτικής του μέχρις ότου και εάν ανέλθει στην εξουσία ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξη του στην  γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT όπου διατύπωσε τις αντιρρήσεις του για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Και ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις θέσεις του αναφορικά με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και να αναπτύσσει τις δικές του θέσεις για το τι πρέπει να γίνει, δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταστρέφει με τις δηλώσεις τις προσπάθειες παραγόντων που προσπαθούν να φέρουν στην Ελλάδα επενδύσεις και να μειώσουν την ανεργία για την οποία όπως λέει ο Α. Τσίπρας τον απασχολεί πολύ.
Όταν η ανεργία έχει φτάσει στο 25% με ποιά μικροκομματική λογική ο Α. Τσίπρας δυσφημεί την χώρα. Πως μπορεί για ένα τόσο λεπτό θέμα να κάνει με ελαφρά την καρδία τέτοιες δηλώσεις.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Να γιατί ολόκληρη η Δύση «πνίγηκε» στο δημόσιο χρέος

Το Στίγμα: Να δούμε την αλήθεια κατάματα.
Μια ξεχωριστή προσέγγιση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με αναγωγή του προβλήματος στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση, είναι ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο-ανάλυση που αξίζει από όλους να αναγνωστεί, έστω και αν διαπιστώσουν ότι στις πρώτες παραγράφους του κειμένου, ότι τα σχόλια για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα τους βρίσκουν αντίθετους. Η επιχειρηματολογία και τα στοιχεία που παραθέτει ο σχολιαστής είναι πραγματικά αφοπλιστικά…
Του Κώστα Στούπα
Ανάλυση για τον ιστοχώρο «capital.gr»
Οι δημαγωγοί της άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς εξαπατούν τους αδαείς υποσχόμενοι την ακύρωση του μνημονίου και την επαναφορά των κεκτημένων στα επίπεδα της ευημερίας με δανεικά… Αφελώς μαρξίζοντες οικονομολόγοι που υποδύονται αναιδώς τους Κεϋνσιανιστές για καιροσκοπικούς λόγους, διατείνονται πως αν διαγράψουμε μονομερώς τα χρέη θα ζήσουμε εμείς καλά και οι δανειστές μας καλύτερα… Αν ακόμη ρίξουμε ρευστό στην αγορά θα έχουμε ανάπτυξη…

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΥΙΖ: Πως λέγεται…

Το Στίγμα: Μεταπολίτευση μήπως;
Πως θα ονομάζαμε ένα σύστημα διακυβέρνησης, όπου οι λιγότερο ικανοί να κυβερνήσουν εκλέγονται από τους λιγότερο ικανούς να παράγουν…
…και όπου τα μέλη της κοινωνίας που είναι λιγότερο ικανά να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους ή να επιτύχουν ανταμείβονται με αγαθά και υπηρεσίες από τον κατασχεθέντα πλούτο…
…που δημιουργεί, όλο και μικρότερος αριθμός ανθρώπων που παράγει αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες; Στα Αγγλικά λέγεται «ineptocracy». Στα ελληνικά άραγε;

Ανίκανοι Ευρωπαίοι καταστρέφουν την Ελλάδα…

Το Στίγμα:  Η Ελλάς στο περιθώριο ... το ευρωπαϊκό.
Κι ενώ η εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα βρίσκεται σε αποσύνθεση, με τις διαρροές από τα κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, οι γνωστοί ηγέτες της Ευρωζώνης συνεχίζουν το ίδιο παραμύθι κωλυσιεργώντας, με αποτέλεσμα να απειλείται η χώρα με οικονομική κατάρρευση και χάος, που δεν θα αφήσει ανέπαφους τους σημερινούς επικριτές της…
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Αποκάλεσε την ψήφιση του

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Μ.Ανδρουλάκης - Ανταρσία Α.Λοβέρδου - Τελειώνουν το ΠΑΣΟΚ...

Το Στίγμα: Τίτλοι τέλους ή αναγέννηση;
Να τελειώσουν "εδώ και τώρα" είτε τον Ε.Βενιζέλο, είτε να δώσουν την χαριστική βολή στο ημιθανές σώμα του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν πλέον ανοικτά πρωτοκλασάτα (όσοι έμειναν) στελέχη του κόμματος: Την ανεξαρτητοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πριν λίγο ο Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας μάλιστα σε ραδιοφωνικό συνέντευξη! Είπε ότι πλεόν δεν μπορεί να μείνει άλλο σε αυτό το κόμμα που έχει χάσει τον χαρακτήρα του και ... αποχαιρέτησε!  Επίσης, την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε επιστολή που απέστειλε πριν λίγο προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ένα κόμμα που βράζει μετά τις χθεσινές διαγραφές.
 

ΣΧΟΛΙΟ: Ουδέν κακόν αμιγές καλού… καλύτερα οριακά…

To Στίγμα: Κυβέρνηση στο ... όριο.
Κι όμως, η οριακή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις νέες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει μια θετική διάσταση για τη χώρα, με βάση την «παράλογη λογική» της στρατηγικής…Το όλο σκηνικό που επικράτησε εντός και εκτός Βουλής από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, εκτιμάται ότι ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις κρίσιμες μάχες που ακολουθούν στην Ευρώπη. Το σκεπτικό μας είναι πολύ απλό. Οι δανειστές και ιδιαίτερα οι εταίροι (ίσως ξεχάσαμε τα εισαγωγικά…) το τελευταίο διάστημα πιέζουν φορτικά την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποχώρηση σε όλα τα ζητήματα, στο πλαίσιο της άτυπης διαπραγμάτευσης που διεξάγεται και στην οποία η χώρα μας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Φοροδιαφυγή: Σωστές αποφάσεις, αλλά… γιατί νέοι φόροι;

Το Στίγμα:  Κάλλιο αργά παρά ποτέ
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», είναι η πρώτη φράση που θυμηθήκαμε διαβάζοντας την είδηση στο «dailynews24.gr». Πρόκειται για σειρά μέτρων που νομίζουμε ότι κινούνται στην κατεύθυνση και δίνουν κάποιες ελπίδες ελέγχου της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Εκτιμάται, ότι και ο αντίκτυπος αυτών των πρωτοβουλιών στο εξωτερικό θα είναι σημαντικός, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να κάνει κάτι για τη θεραπεία των τεραστίων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την οδήγησαν στη χρεοκοπία…
Ωστόσο, η αύξηση της φορολογίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς πιστεύουμε ότι οι υπερβολές σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν ακόμα και να αναιρέσουν όσα θετικά αναμένονται από τις αλλαγές…
Ακολουθεί το ενδιαφέρον ρεπορτάζ:

Η σκληρή αλήθεια και η ελπίδα για την Ελλάδα

Το Στίγμα: Ανταγωνιστικότητα επειγόντως
Αν ή Ελλάδα ήταν ένα πρόσωπο, τότε το άτομο αυτό γεννήθηκε στις στάχτες του τελευταίου πολέμου και μετά το ’50 δούλεψε σκληρά μέχρι τη μεταπολίτευση.
Οι «προοδευτικοί» αρέσκονται να πιστεύουν πως το θαύμα της μεταπολεμικής ανάπτυξης οφειλόταν στην «θαυματουργή» υποτίμηση του Μαρκεζίνη. Παρατηρώντας την εξέλιξη αυτής της χώρας έχω πειστεί πως σημαντικότερο ρόλο έπαιξε το ψυχροπολεμικό αυταρχικό μεταπολεμικό καθεστώς…
Του Κώστα Στούπα
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο «άνθρωπος» Ελλάς απέκτησε περιουσιακά στοιχεία και κυρίως έγινε αξιόχρεος.
Όπως όλα τα έμβια που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης, στη συνέχεια σπατάλησε τις οικονομίες και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το αξιόχρεο που είχε αποκτήσει…
Από εκεί που μέχρι το ’80 ζούσε κάτω από τις δυνατότητες της οικονομίας που είχε στήσει, μετά το ’80 άρχισε να ζει πάνω από αυτές… Είναι αλήθεια πως οι ανάλογες διεθνείς συνθήκες ευνόησαν μέχρι υπερβολής αυτή τη διαβίωση  στα «νέφη» των χρεών.