Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Οκτώ φορές «αρνήθηκε» τον Σαμαρά ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην ΚΟ προσπαθώντας να ανακόψει τον σχηματισμό εντυπώσεων πως το κόμμα του ως κυβερνητικός εταίρος δεν συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις
Το Στίγμα: Τα λέω στην πεθερά για να τ'ακούει ....
 Με τη φράση «δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους σημεία του, όπως η εφεδρεία ή τα ειδικά μισθολόγια, αλλά για την εθνική στρατηγική», ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε χθες σαφές στίγμα των πολιτικών του διαθέσεων σχετικά με τη σημερινή, νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον Αντώνη Σαμαρά προειδοποιώντας τον ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως Πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμένων γεγονότων.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του άφησε συνολικά οκτώ φορές αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά, με τη χθεσινή του στάση θέλησε να ανακόψει τον σχηματισμό εντυπώσεων πως το κόμμα του ως κυβερνητικός εταίρος απλώς παρακολουθεί και δεν συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις πρωτίστως στον άξονα της οικονομίας. 

Κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για τα μέτρα.

Το Στίγμα: Πολυφωνία ή ενιαία γραμμή;
Στην κρισιμότερη φάση του εισέρχεται το κυβερνητικό σχέδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τη δημιουργία συνθηκών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, καθώς η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων, που τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, συνιστά μία σκληρή δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, έχοντας πετύχει μία αισθητή αλλαγή στις σχέσεις του με το Βερολίνο και μία ξεκάθαρη στήριξη από το Παρίσι, αλλά και με νωπό το τελεσίγραφο περί «τελευταίας ευκαιρίας» για την Ελλάδα, μιλάει ανοιχτά για στοίχημα της Αθήνας με τον χρόνο και δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων ώς τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και τη Σύνοδο Κορυφής των 27 (18 Οκτωβρίου).

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αν μας είχαν στηρίξει τώρα θα ήταν πολύ καλύτερα

Ολοκληρώθηκε η Οργανωτική Γραμματεία, ακολουθούν Κ.Ο. και Πολιτική Γραμματεία

Το Στίγμα: κάποιοι τον στήριξαν .. ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να επεξεργάζεται και να αξιολογεί τα μέτρα του νέου πακέτου, μολονότι δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική πρόταση του Οικονομικού επιτελείου, επισήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στα μέλη της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρεία του.
«Μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος όμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο και στο Παρίσι, αναμένοντας την συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, αύριο Τρίτη αλλά και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.  
Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε επίσης, ότι το ΠαΣοΚ στήριξε την προσπάθεια του πρωθυπουργού χωρίς μεμψιμοιρία και κομματική διάθεση. Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι «αν η επικοινωνιακή στήριξη που δόθηκε τώρα στον Σαμαρά είχε δοθεί στην κυβέρνηση Παπαδήμου και είχαν γίνει οι εκλογές τον Οκτώβριο δεν θα εκλιπαρούσαμε αυτή την ώρα για τη δόση».

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ρυθμίσεις "σκούπα" για όλα τα δάνεια. Αποπληρωμή στεγαστικών έως και 99 έτη

Το Στίγμα: ουδεν σχόλιο
Ρυθμίσεις "ανάσα" για χιλιάδες δανειολήπτες. Τι προτείνουν οι Τράπεζες, τι ετοιμάζει το Υπουργείο. Στα 40 δισ. ευρώ τα "κόκκινα" δάνεια. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και 99 χρόνια και δυνατότητα ενοικίασης των υπό κατάσχεση κατοικιών από τους δανειολήπτες εξετάζουν η κυβέρνηση και οι Τράπεζες, προτείνοντας λύσεις "ανάσα" για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους" της Κυριακής, οι γενναίες ρυθμίσεις έχουν πέσει στο τραπέζι από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αφού τα "κόκκινα" δάνεια ανέρχονται πλέον στα 40 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες φαίνεται πως ετοιμάζουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων έως και τα 99 έτη, από 40 που είναι σήμερα, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθέι κατά το ήμισυ η δόση των δανείων.

Η ενεργειακή αξία της Ελλάδας και της Κύπρου

Το Στίγμα:  Τελικά λεφτά υπάρχουν... στο υπέδαφος!!
Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη αξία έχουν τα αναμενόμενα αποθέματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλό να εξετάσουμε την παραγωγή και την κατανάλωση φυσικού αερίου σε αυτήν, αλλιώς έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε ένα εντελώς θεωρητικό πλαίσιο. Ας κοιτάξουμε πρώτα από όλα το μερίδιο του φυσικού αερίου στη γενική κατανάλωση ενέργειας από την ΕΕ. Το 2007, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε 24%. Εκτιμούμε ότι το 2015 αυτό το ποσοστό θα περάσει στο 25,7 %. Στη συνέχεια έχουμε 26,4% το 2020, 26,9% το 2025 και 26,7 % το 2030. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες δεκαετίες αυτό το ποσοστό θα παραμείνει σημαντικό. Ταυτόχρονα

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Οι τρείς «δεξαμενές» της νέας εφεδρείας στο Δημόσιο

Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της νέας εργασιακής εφεδρείας αναδεικνύεται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.
Το Στίγμα: Καλή η θεωρία, η πράξη όμως;
Τη «ρύθμιση Ρέππα» για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, με ορισμένες τροποποιήσεις, η οποία ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, είχε αποτύχει στην πράξη, αφού είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από το Δημόσιο μόλις 767 άτομα, επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η εργασιακή εφεδρεία. Επιταχύνει, παράλληλα, τις διαδικασίες για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, που θα έχει ως αποτέλεσμα να απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι θα αξιολογούνται αρνητικά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθιερωθούν. Η αξιολόγηση μάλιστα θα διενεργείται με την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι ατομικοί φάκελλοι των δημοσιών υπαλλήλων. «Αγκάθι» ωστόσο παραμένει, από την άλλη πλευρά, το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με δεδομένο ότι η τρόϊκα ζητεί μετ΄ επιτάσεως την απόλυσή τους.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η μηχανή του Pony "ζεσταίνεται" και πάλι ...

Το Στίγμα: Η άλλη Ελλάδα ...
Μέσα στο 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή της νέας γενιάς αυτοκινήτων «PONY», με στόχο να κατακτήσει μερίδιο όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής που ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον λόγω των ανθεκτικών χαρακτηριστικών του και βέβαια της χαμηλής τιμής του. Μερικές απο τις χώρες αυτές είναι η Αίγυπτος, η Κένυα, το Μαρόκο, η Αιθιοπία, η Αγκόλα, η Βραζιλία, και η Αργεντινή.
Αιτία και αφορμή η κρίση που οδηγεί στα αζήτητα τα πολυτελή αυτοκίνητα και κάνει τους Έλληνες να αναζητήσουν φθηνές και δοκιμασμένες λύσεις. Έτσι, σχεδόν 30 χρόνια μετά, το θρυλικό ελληνικής κατασκευής αυτοκίνητο ετοιμάζεται να ετοιμάζεται να βγει και πάλι στους δρόμους, επιβεβαιώνοντας τον «λαϊκό» του χαρακτήρα, όπως το είχε πετύχει από το 1974 έως το 1982, τότε που το «ελληνικό αυτοκίνητο» δεν ήταν ανέκδοτο.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Άντε πάλι εξ αριστερών κακοποίηση της «ανάπτυξης»…

Το Στίγμα: Κολλημένοι στο παρελθόν
Χτύπησαν πάλι οι δυνάμεις των «σοβιετολάγνων κρατικιστών» που επιμένουν να μας πείσουν ότι το διαβόητο ελληνικό δημόσιο, κάνοντας τον επιχειρηματία, θα φέρει την ανάπτυξη και την προκοπή στον τόπο, έστω κι αν μέχρι τώρα έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
Η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη όταν τη σχετική δήλωση κάνει πολιτικός που τον έχουμε σε εκτίμηση, αφού κατά καιρούς έχει εκφράσει εξαιρετικά προωθημένες και ενδιαφέρουσες – βασιζόμενες στο εθνικό συμφέρον, έννοια που τόσο αηδιάζει κάποιους συντρόφους του – θέσεις για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
«Η παράδοση κρίσιμων λιμανιών της ελληνικής περιφέρειας σε ιδιωτικά συμφέροντα υποθηκεύει στην κερδοσκοπία την τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του τόπου, ενώ προκαλεί μείζονα και πολυποίκιλα προβλήματα ασφάλειας για τη χώρα» δήλωσε λοιπόν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τριγμούς προκαλεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Βαριές κουβέντες ανάμεσα σε Βενιζέλο - Λοβέρδο - Συμβιβασμός τεσσάρων σημείων
Το Στίγμα: Ουδέν σχόλιο.
Μια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση απεσοβήθη στην ΚΟ του ΠαΣοΚ η οποία συνέχισε το απόγευμα τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Έπειτα από μια πολύ έντονη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες και λίγο έλειψε να εκδηλωθεί ανταρσία από περισσότερα από τα μισά μέλη της ΚΟ, επετεύχθη με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου ένας συμβιβασμός τεσσάρων σημείων. Από αυτά το σημαντικότερο ήταν ότι το ΠαΣοΚ δεν αποδέχεται την παράταση της θητείας των πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της αλλά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012.