Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τέλος του δρόμου για το τραπεζικό σύστημα

Σε υποχρεωτική συρρίκνωση και αφανισμό των παλαιών μετόχων οδηγούνται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς το επερχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τις υποχρεώνει, μαζί με την αναζήτηση κεφαλαίων, και σε πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, δηλαδή το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), αποτιμούν το νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο 39%, από 21% που προέβλεπε το περίφημο εθελοντικό PSI του Ιουλίου. Η εκτίμηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει κεφαλαιακές ανάγκες άνω των 12 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή 6 δισ. ευρώ περισσότερα από το «κούρεμα» του 21% που κατέγραψε στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η ανάγκες κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ ακόμα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για «κούρεμα» της τάξης του 50%.

Πολλά χρόνια πίσω
Σε κάθε περίπτωση, όσο μεγαλύτερο είναι τελικά το «κούρεμα» τόσο μεγαλύτερες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες στην αναζήτηση κεφαλαίων. Πέραν ενός ή δύο (Εθνική και η συνενωμένη Alpha-Eurobank) που πιθανόν να βρουν λύση, οι υπόλοιπες υποχρεωτικά, λόγω της αδυναμίας εύρεσης κεφαλαίων, θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στα εν δυνάμει 30 δισ. που διαθέτει ως μετοχικό κεφάλαιο. Όσες τράπεζες δεν προσφύγουν στο ΤΧΣ υποχρεωτικά θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλους δρόμους ώστε να βρουν κεφάλαια. Για παράδειγμα, θα πρέπει να να μειώσουν δραστικά το ενεργητικό τους ή να συγχωνευτούν. Επειδή όμως οι συγχωνεύσεις δεν μπορούν να αποτρέψουν τις κρατικοποιήσεις, μια λύση είναι η συρρίκνωση μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Επί της ουσίας, αναμένεται η ελληνική οικονομία να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, καθώς οι περισσότερες τράπεζες θα είναι κρατικές, με μηδαμινή συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μέσω χρηματοδοτήσεων, αλλά τουλάχιστον ασφαλές καταφύγιο για τις καταθέσεις. Χρηματιστηριακά, η ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σχεδόν ήδη προεξοφληθεί με τη μεγάλη πτώση των μετοχών τους την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 η τιμή της μετοχής της Citigroup έπεσε κάτω από το 1 δολάριο, ενώ οι ιρλανδικές τράπεζες σχεδόν κατέρρευσαν. Ωστόσο σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ακολούθησε σχετικά σύντομα ένα χρηματιστηριακό ράλι.
Καθοριστικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις αναμένεται να παίξει η διοίκηση της ΤτΕ. Στίγμα των προθέσεων και της αμεσότητας των χειρισμών ήταν η υπόθεση της Proton Bank, για την οποία έγινε μάλιστα χρήση της τελευταίας νομοθεσίας για την εφαρμογή μιας «κακής τράπεζας». Σε αυτήν παρέμεινε το σύνολο των τοξικών στοιχείων του ενεργητικού, ενώ το υγιές κομμάτι (καταθέσεις, υγιή δάνεια και ομόλογα) μεταφέρθηκε στην νέα τράπεζα, η οποία ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με την εξέλιξη αυτή, διασφαλίστηκε πλήρως, ακόμα και για μια πολύ μικρή τράπεζα, το σύνολο των καταθέσεων, ωστόσο εξαφανίστηκαν τα δικαιώματα των παλαιών μετόχων, οι οποίοι παρέμειναν στην παλαιά τράπεζα και θα αναμένουν την εκκαθάρισή της για να περισώσουν τις απώλειές τους.

Οι διαδικασίες του Ταμείου
Υπό το βάρος των εξελίξεων που έρχονται, η προσφυγή και άλλων τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι προετοιμάζεται. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τραπεζικά στελέχη, οι νέες προσφυγές τραπεζών σε αυτό δεν θα γίνουν με την μέθοδο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Proton, αλλά με αύξηση κεφαλαίου και έκδοση κοινών ονομαστικών μετοχών υπέρ του νέου μετόχου, του Ταμείου. Κατά συνέπεια, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της «εξαφάνισης» των ποσοστών των παλαιών μετόχων, οι οποίοι θα καταγράψουν και επίσημα μεγάλες ζημιές από τη συμμετοχή τους.
Ένα πιστωτικό ίδρυμα, πριν υποβάλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης στο Ταμείο, πρέπει να έχει προσπαθήσει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά του με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, νέες μετοχές σε τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου που ισχύουν στην αγορά. Επιπλέον, για να προσφύγει μια τράπεζα στο Ταμείο, θα πρέπει να εγκριθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας. Επίσης, προβλέπεται ότι, σε κάθε περίπτωση, εάν το πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, το Ταμείο μπορεί να αποφασίσει να προσφέρει κεφαλαιακή ενίσχυση σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στην αγορά μετά την ανακοίνωση του πιστωτικού ιδρύματος για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, υπό όρους που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους αρνητικών εξελίξεων και κατά συνέπεια την επιβάρυνση του Δημοσίου. Οι κοινές μετοχές του Ταμείου διατίθενται τμηματικά ή άπαξ, με απόφαση του Δ.Σ., η οποία καθορίζει τη διαδικασία και τον τρόπο διάθεσης των μετοχών αυτών. Επίσης, ρητώς προβλέπεται η υποχρέωση του Ταμείου να διαθέσει τις μετοχές αυτές εντός δύο ετών.
Η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν σχετίζεται μόνο με το «κούρεμα» στα ομόλογα, αλλά και με το άγνωστο ακόμα πόρισμα της BlackRock, η οποία για λογαριασμό της ΤτΕ αξιολογεί τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών. Εκτιμάται μάλιστα, ως ακραίο σενάριο, ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί επιπλέον 12 δισ. νέες προβλέψεις μόνο από το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας, κάτι που συνεπάγεται 5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια.

Πηγή: http://www.citypress.gr/freesunday

Δεν υπάρχουν σχόλια: