Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο πραγματικός προορισμός και το περιεχόμενο των κοντέινερ του θανάτου...


Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr αναφορικά τόσο με την ταυτότητα των πυρομαχικών των μοιραίων εμπορευματοκιβωτίων όσο και με τον πραγματικό προορισμό τους.
Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φτάσει στη βάση του Ναυτικού του ΓΕΕΦ την Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009. Αυτά μεταφέρονταν από ρωσικών συμφερόντων...
εμπορικό σκάφος με κυπριακή σημαία ναυλωμένο από την IRISL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά του από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας.
Η κατάσχεση του φορτίου έγινε από τις κυπριακές αρχές κατόπιν αμερικανικού αιτήματος και από την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει αμερικανικό κλιμάκιο αποκαλύφθηκε πως στα εμπορευματοκιβώτια περιέχονταν «Πυρομαχικά των 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών, σφαίρες τυφεκίων ΑΚ-47 των 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου», ανέφερε το απόρρητο τηλεγράφημα 09State5968 που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία...

Παρόλα αυτά και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιώργος Βαρνάβας, στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» απεκάλυψε πως 35 από τα 95 κοντέινερ περιείχαν υλικά τα οποία παρέμειναν άγνωστα στις; Κυπριακές αρχές και προσθέτει πως όντως εκτοξεύθηκαν σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο της έκρηξης σωλήνες, με μήκος 2 έως 4 μέτρα, τραυματίζοντας κόσμο.
«Ακόμη δεν μας αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των 35 κοντέινερ», είπε ο Γιώργος Βαρνάβας, και είναι αμφίβολο πως μετά την έκρηξη θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η ποσότητα των εκρηκτικών και πυρομαχικών που βρίσκονταν στα εμπορευματοκιβώτια είχε ως τελικό αποδέκτη την φιλο-ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο καθώς και το τακτικό Στρατό της Συρίας. Πιο αναλυτικά το φορτίο περιελάμβανε πυρομαχικά των 120 χλστ για ρυμουλκούμενο όλμο PM-43 ο οποίος χρησιμοποιείται από το Στρατό της Συρίας και την Χεζμπολάχ, πυρομαχικά των 122 χλστ για τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα του Στρατού της Συρίας (A-19, D-30, M-30), πυρομαχικά των 125 χλστ για τα άρματα μάχης T-72 επίσης του Στρατού της Συρίας και βλήματα όλμων των 160 χλστ του συστήματος M53.
Για αυτό ακριβώς το λόγο οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τις κυπριακές αρχές την κατάσχεση του φορτίου καθώς ήταν ενήμερες για την παραλαβή τους από τη φιλο-ιρανική οργάνωση.
Η αμερικανική ανησυχία για την ποσότητα αυτή των όπλων εστιαζόταν κυριότερα στην ύπαρξη αντιαρματικών όπλων 9M133 Kornet και 9K115-2 Metis-M δύο πανίσχυρων αντιαρματικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής τα οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει η Χεζμπολά εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης σε περίπτωση μιας δεύτερης, ανάλογης του 2006 επέμβασης στο νότιο Λίβανο.
Πάντως για την διερεύνηση της υπόθεσης η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Κύπρο σήμερα ένα κλιμάκιο της ΕΥΠ. Η ελληνική αποστολή θα συνεργαστεί με την αντίστοιχη κυπριακή υπηρεσία για τη διερεύνηση της φονικής έκρηξης στη Λεμεσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω θερινών αδειών είχαν μειωθεί ή και διακοπεί για αρκετές ώρες οι στρατιωτικές περιπολίες γύρω από τη ναυτική βάση, ενώ όπως αναφέρουν περίοικοι δύο αυτοκίνητα με πινακίδες από τα κατεχόμενα πέρασαν έξω από τη βάση με πολλή μικρή ταχύτητα δίνοντας την εντύπωση ότι οι επιβάτες τους φωτογράφιζαν ή κατέγραφαν λεπτομέρειες του χώρου όπου φυλάσσονταν τα 98 κιβώτια

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: