Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ελεύθερος και... ωραίος ο «κράκερ»

Με το ψευδώνυμο «splitter» («διαχωριστής») και σύνθημά του «Ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία», γραμμένο σε τατουάζ στον πήχη, στα... Ρωσικά και στα Κινέζικα, ο νεαρός κράκερ ήταν
Με "όπλα" την ευφυΐα του και την άνεση του ανθρώπου που πιστεύει ότι δεν έκανε και τίποτα φοβερό, ο 19χρονος έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα ότι δεν είναι... τρομοκράτης του Διαδικτύου. Πώς δικαιολόγησε τις 130 κάρτες που βρέθηκαν σπίτι του. Τι είπε για τα χρήματα που έκρυβε .....σε βιβλίο. 
Με το ψευδώνυμο «splitter» («διαχωριστής») και σύνθημά του «Ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία», γραμμένο σε τατουάζ στον πήχη, στα... Ρωσικά και στα Κινέζικα, ο νεαρός κράκερ ήταν στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων των διεθνών διωκτικών αρχών

Νικητής στην πρώτη μάχη του με τη Δικαιοσύνη βγήκε ο 19χρονος μαθητής από το Μπραχάμι, που φέρεται -σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- ως σούπερ "χάκερ" ή "κράκερ" του Διαδικτύου, αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες της Ιντερπολ και του FBI, ακόμη και του αμερικανικού Πενταγώνου!
Ο νεαρός, που οι διώκτες του ηλεκτρονικού εγκλήματος τοποθέτησαν στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων, έφυγε ελεύθερος από τα δικαστήρια της Ευελπίδων χθες το μεσημέρι μετά την απολογία του.
Με "όπλα" την ευφυΐα του, την αισιοδοξία της ηλικίας του και την άνεση του ανθρώπου που πιστεύει ότι δεν έκανε και τίποτα φοβερό, ο 19χρονος κατηγορούμενος έπεισε την 24η ανακρίτρια και τον εισαγγελέα ότι δεν είναι? τρομοκράτης του Διαδικτύου.
Σε αυτό βοήθησε ότι δεν υπήρχε στη δικογραφία κατηγορία εναντίον του περί παραβιάσεων ιστοσελίδων, αφού το συγκεκριμένο σκέλος της αστυνομικής έρευνας παραμένει σε εκκρεμότητα.
Ελεύθερος και... ωραίος ο «κράκερ»
Ετσι με ομόφωνη απόφασή τους ανακρίτρια και εισαγγελέας τον άφησαν ελεύθερο με καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης κάθε 1η και 16η του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Μπραχαμίου.
Ο 19χρονος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν, ωστόσο απολογήθηκε χθες μόνο για τα αδικήματα της απόπειρας πλαστογραφίας, κατοχής εκρηκτικής βόμβας και οπλοκατοχής, που αφορούν όλα όσα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του, όπως: 130 πιστωτικές κάρτες, πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, δύο αεροβόλα πιστόλια, αντιασφυξιογόνα μάσκα χημικών αερίων, φωτοβολίδες, φυσίγγια κ.λπ., καθώς και μία νάιλον συσκευασία με οκτώ κομμένα φυσίγγια που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Το γεγονός ότι ο νεαρός, πριν ακόμα κλείσει τα 16, κατάφερε να σπάσει όλες τις δικλίδες ασφαλείας των ιστοσελίδων της Ιντερπόλ, του FBI και άλλων, έχει εντυπωσιάσει τα στελέχη των ξένων Οργανισμών
Το γεγονός ότι ο νεαρός, πριν ακόμα κλείσει τα 16, κατάφερε να σπάσει όλες τις δικλίδες ασφαλείας των ιστοσελίδων της Ιντερπόλ, του FBI και άλλων, έχει εντυπωσιάσει τα στελέχη των ξένων Οργανισμών
Η δικογραφία διαχωρίστηκε για ό,τι αφορά τις παραβιάσεις στοιχείων μέσω Διαδικτύου, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη ο έλεγχος στους δύο φορητούς υπολογιστές και τους σκληρούς δίσκους (ένας εσωτερικός και τρεις εξωτερικοί) που κατασχέθηκαν στο σπίτι του. Εάν στη συνέχεια προκύψουν στοιχεία εναντίον του, δεν αποκλείεται να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και να κληθεί εκ νέου σε απολογία.
Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που δέχτηκε από την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα έδωσε ο 19χρονος, που ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τις 130 πιστωτικές κάρτες που βρέθηκαν στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, καθώς επρόκειτο για κάρτες που εμπορευόταν και είχε αγοράσει μέσω Ιντερνετ από πολύ γνωστές ιστοσελίδες, με τις οποίες συνεργαζόταν ως διαχειριστής τους.
Για το χρηματικό ποσόν των 7.850 ευρώ και 300 δολαρίων που βρέθηκαν στο σπίτι του, μέσα σε βιβλίο, υποστήριξε ότι ήταν νόμιμα έσοδα από τη συνεργασία του μέσω του Διαδικτύου, προσκόμισε παραστατικά από τα αντίστοιχα εμβάσματα, ενώ απέδωσε στον φόβο περί πτώχευσης το ότι τα έκρυβε στο σπίτι του.
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
Η μάσκα, η σκόνη του γκράφιτι και τα αεροβόλα...
Δεν έχασε το χαμόγελό του ο 19χρονος κατηγορούμενος, στη διάρκεια της ανάκρισης χτες, ακόμη και όταν ο εισαγγελέας τού είπε κάποια στιγμή:
-Παιδί μου, καταλαβαίνεις ότι μπορεί να πας φυλακή;
Στην απολογία του μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τα αεροβόλα όπλα, που βρέθηκαν στο σπίτι του, είχαν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο, καθώς έκανε μαθήματα σκοποβολής.
Ρωτήθηκε ιδιαίτερα από την ανακρίτρια και από τον εισαγγελέα για ποιο λόγο είχε στο σπίτι του αντιασφυξιογόνο μάσκα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είχε ενδιαφερθεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που τελικά αποφάνθηκε ότι ο νεαρός δεν έχει σχέση με τρομοκρατία. Ο 19χρονος απάντησε ότι μεταχειριζόταν τη μάσκα στα γκράφιτι, για να μην εισπνέει τα τοξικά από τα χρώματα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ρωτήθηκε και για τις μετοχές που βρέθηκαν στο σπίτι του και απάντησε ότι τις είχε αποκτήσει με χρήματα που έβγαλε με νόμιμο τρόπο συνεργαζόμενος με ιστοσελίδες.
Ο 19χρονος, που είναι ορφανός από πατέρα, είναι μαθητής της Γ' Λυκείου και ζει με τη μητέρα του, που είναι καθηγήτρια ξένων γλωσσών.
Οταν ρωτήθηκε για τις μετοχές που βρέθηκαν στο σπίτι του, απάντησε ότι τις είχε αποκτήσει με χρήματα που έβγαλε με νόμιμο τρόπο συνεργαζόμενος με ιστοσελίδες.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αντιμετώπιση με ευαισθησία
Για την υπόθεση του 19χρονου κράκερ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου συνέστησε να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και να συνεκτιμηθεί το νεαρό της ηλικίας του.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Τον ζητά... μεταγραφή το FBI
Εντονο ενδιαφέρον για τον 19χρονο κράκερ έχουν δείξει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αστυνομικές υπηρεσίες από χώρες του εξωτερικού που συνεργάζονται με την ΕΛ.ΑΣ, ανάμεσα στις οποίες είναι και το FΒΙ.
Το ενδιαφέρον τους ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει να κάνει με το κομμάτι της δράσης του, που τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη, αλλά με το ταλέντο του και πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αξιωματούχοι του FBI, αλλά και άλλων Αστυνομιών, που βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα, έχουν επικοινωνήσει με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για να ρωτήσουν σχετικά με την πορεία της δικαστικής περιπέτειας του 19χρονου Αλέξη από το Μπραχάμι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, μόλις αυτή τελειώσει, να επισκεφθούν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να συζητήσουν τον τρόπο προσέγγισης του νεαρού και πώς θα μπορούσαν να τον αξιοποιήσουν.
Το γεγονός ότι ο νεαρός, πριν ακόμα κλείσει τα 16 του χρόνια, κατάφερε να σπάσει όλες τις δικλίδες ασφαλείας των ιστοσελίδων της Ιντερπόλ, του FBI και άλλων κυβερνητικών ιστοσελίδων των ΗΠΑ έχει εντυπωσιάσει τα στελέχη των ξένων Οργανισμών.
Ο ίδιος ο 19χρονος πάντως, προς το παρόν, εστιάζει τα ενδιαφέροντά του σε άλλους τομείς. Οπως λένε αστυνομικοί, όλο το διάστημα της κράτησής του, ακόμα και χθες το πρωί, πριν οδηγηθεί στην 24η ανακρίτρια, παρακολουθούσε συνεχώς τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και την πορεία των μετοχών που έχει, από το τετραψήφιο νούμερο του ΟΤΕ, δυνατότητα που του παρείχαν οι αστυνομικοί.
Τα ηλεκτρονικά είναι το πάθος του και είχε μάλιστα εκτενή συζήτηση με τον αστυνομικό που εντόπισε τα ηλεκτρονικά ίχνη του, εκμεταλλευόμενος ένα κυριολεκτικά στιγμιαίο λάθος του.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: