Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Το γινάτι του Μίκη


Χειμαρρώδης και αφοπλιστικός ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με το πείσμα του κατάφερε να υπερκεράσει τα εμπόδια που προέβαλε ο δήμος και τελικά πραγματοποίησε την ομιλία του στην πλατεία Αριστοτέλους. Με περίσσιο θάρρος και υπομονή ανέβηκε στο βήμα και καθήλωσε τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, μιλώντας πολύ περισσότερη ώρα, απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά..... στα Προπύλαια.
Zoυράρις, Κασιμάτης, Θεοδωράκης, Μαριάς
Zoυράρις, Κασιμάτης, Θεοδωράκης, Μαριάς
Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, απηύθυνε χαιρετισμό στη λαομάνα, όπως χαρακτήρισε, Θεσσαλονίκη, με το πλήθος να ζητωκραυγάζει ρυθμικά το όνομά του, ενώ παράλληλα να βροντοφωνάζει συνθήματα κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης. Ωστόσο, η σημερινή εκδήλωση άφησε μία γλυκόπικρη γεύση, καθώς αναμενόταν πολύ περισσότερος κόσμος.

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας τα νιάτα της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες από το Σύνταγμα ως τον Λευκό Πύργο φωνάζοντας ''ΟΧΙ στο Μνημόνιο'', ''Έξω η Τρόικα'', ''Κάτω η κυβέρνηση της μειοδοσίας και του ξεπουλήματος''.

Και μετά ήρθε η ώρα του λαού. Πρώτα στα Προπύλαια στην Αθήνα με τους 50.000 Αθηναίους και τώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη λαομάνα Θεσσαλονίκη». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με το veto που είχε ασκήσει για τη χρήση της πλατείας στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο παρακάτω videο





Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης μίλησε για τα εθνικά θέματα, το σχέδιο Ανάν, για τη δανειακή σύμβαση, και
Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης
για τους πολιτικούς. «Δεν νομίζω ότι υπήρξε στο παρελθόν άλλη ιστορική περίοδος με τόσους πολλούς και ισχυρούς ραγιάδες έτοιμους να πουλήσουν τον λαό αντί πινακίου φακής. Για μια καρέκλα, για μια θέση, για έναν μισθό, για ένα αξίωμα. Για ένα παμφάγο ''Εγώ'', αδιάφορο μπροστά στον πόνο του λαού και στο ξεπούλημα της πατρίδας».

Να σημειωθεί ότι με αφοπλιστική ειλικρίνεια αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δέχτηκε απειλές, τις οποίες φυσικά δεν έλαβε σοβαρά υπ' όψιν.

Σε αρκετά σημεία, βέβαια, αστειεύτηκε, δίνοντας τους ρόλους του Πασά, του Βεζύρη και του Σουλτάνου στους Ευρωπαΐους αξιωματούχους, και συγκεκριμένα στους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Στρος-Καν.





Νωρίτερα ανέβηκαν στο βήμα ο Κώστας Ζουράρις, ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών, Νότης Μαριάς. Μετά το πέρας των ομιλιών, (τις οποίες παρακολουθήσατε ζωντανά μέσω του zougla radio) και φυσικά του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος προσπέρασε πολλές σελίδες της ομιλίας του, στη συνέχεια ανέλαβε σκυτάλη ο καλλιτέχνης Μανώλης Μητσιάς, δίνοντας έναν μουσικό τόνο στο κλείσιμο της βραδιάς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σιγοτραγούδησε τους στίχους των τραγουδιών του μαζί με χιλιάδες κόσμου. Λίγο αργότερα, αποχώρησε από την πλατεία, δίνοντας ραντεβού για παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ οι πολλοί εκ των παρευρισκομένων κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Πύργο, για να βρεθούν στο πλευρό των Αγανακτισμένων, οι οποίοι παραμένουν στο σημείο για 16η μέρα.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: