Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΡΚΕΛ VS ΓΙΟΥΝΚΕΡ


«Ηρεμία» συνέστησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας στον πρόεδρο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που της επιτέθηκε φραστικά χθες (Τρίτη) και αναφέρθηκε σε «γερμανικές ζώνες ταμπού».
«Ας εργαστούμε ήρεμα και στοχευμένα προς το ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής», δήλωσε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα ασχοληθεί με τον μόνιμο, μετά το '13, ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Εγώ λειτουργώ ήρεμα.....
βοηθώντας τη διαδικασία», τόνισε η ίδια απαντώντας έμμεσα στον κ. Γιούνκερ.
«Είναι... λίγο απλουστευτική η Γερμανία στους συλλογισμούς της», επισήμανε πρόσφατα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε ένα σχόλιό του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Τσάιτ», «δημιουργεί ζώνες ταμπού η Γερμανία, χωρίς καν να ακούει σκέψεις άλλων, που με ευρωπαϊκό πνεύμα ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα».
Η διαφωνία Μέρκελ-Γιούνκερ αφορά και την έκδοση ευρωομολόγων--υπέρ ο δεύτερος, εναντίον η πρώτη. «Θέλουμε εποικοδομητικές συζητήσεις ως την Παρασκευή, τα ευρωομόλογα δεν δίνουν κίνητρα οικονομικά», σημειώνει η κυρία Μέρκελ. «Θέλουμε καλά οικονομικά αποτελέσματα, για να βοηθηθεί το ευρώ», συνοψίζει.
«Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Ευρώπη»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από τη Γενεύη, όπου βρίσκεται, εξέφρασε σήμερα «πολύ μεγάλη ανησυχία» για την «ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση...με επιπτώσεις που δεν εξαντλήθηκαν» ενώ για την έκβαση της κρίσης επισήμανε ότι «είναι αβέβαια, όσο ποτέ». «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη τάχιστα», σημείωσε ο κ. Στρος-Καν που μίλησε στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Όσον αφορά το ευρώ, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν κινδυνεύει και θα είναι επίκαιρο και μετά πολλά έτη, όμως προέχει να συντονιστούν καλύτερα οι πολιτικές των κυβερνήσεων, που το μοιράζονται». «Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή του πλανήτη, που ακόμα δεν βγήκε από την κρίση, υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη με προβλήματα δημοσιονομικά και τραπεζικά», πρόσθεσε. «Όμως, βεβαιώνω ότι παρά ταύτα δεν διακυβεύεται η τύχη του ευρώ», δήλωσε ο κ. Στρος Καν απαντώντας σε ερώτημα που τού ετέθη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: