Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΨΩΜΙΑΔΗΣ:" ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ"

«Εννοείται ότι δεν πρόκειται να στηθεί μνημείο τιμής στον Κεμάλ Ατατούρκ, όσο κι αν κάποιοι το θέλουν πολύ και θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία με την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη». Μ’ αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο κλείνει το θέμα που αρχικά άνοιξε και μετά «μάζεψε» ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.  
Μάλιστα στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr δείχνει διάθεση συνεργασίας με τον Γιάννη Μπουτάρη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα τον αφήσουν να συνεργαστεί πέρα και πάνω από κόμματα». Ο κ. Ψωμιάδης μιλά....
για τα προβλήματα του νέου θεσμού, εστιάζοντας στους πόρους αλλά και τις μετακινήσεις του προσωπικού, αναφέρεται στις αναπτυξιακές του προτεραιότητες για την περιοχή (τουρισμός, αγροτική οικονομία, γεωργία και κτηνοτροφία αλλά και επιχειρείν), ενώ χαρακτηρίζει τα όσα λέγονται περί πράσινης ανάπτυξης, «προς το παρόν, λαϊκισμό».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του νέου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
- Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας για τις πρώτες 100 ημέρες στη θέση του αιρετού περιφερειάρχη;
Για μένα δεν υπάρχουν «100 πρώτες μέρες». Τέτοια επικοινωνιακά τεχνάσματα τα έχουμε ακούσει πολλές φορές προεκλογικά και τα έχουμε δει πολλές φορές μετεκλογικά να αποτυγχάνουν. Για μας δεν υπάρχουν 100 πρώτες μέρες. Υπάρχει σκληρός αγώνας για να κάνουμε όσο πιο ομαλή γίνεται τη μετάβαση από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στον Καλλικράτη. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να συζητήσουμε με τους φορείς, να συμφωνήσουμε και να σχεδιάσουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προοπτικές κάθε περιοχής. Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα που είναι ημέρα ευθύνης, είναι ημέρα διεκδίκησης, είναι ημέρα ανάπτυξης. Και πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, σα μια γροθιά, να βάλουμε στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν και να προτάξουμε τα πολλά που μας ενώνουν. Να διεκδικήσουμε με πιο δυνατή φωνή από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα όσα δικαιούμαστε και να εργαστούμε ενωμένοι για να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία ισχυρή στην Ευρώπη των Περιφερειών.
- Ποια θεωρείτε ότι θα είναι τα άμεσα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε λόγω της προσαρμογής στον «Καλλικράτη»;
Τα θέσαμε το Σάββατο στον υπουργό Εσωτερικών, στον κ. Ντόλιο. Είναι πολλά, θα σας πως μόνο μερικά. Ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το προσωπικό, ποιοι θα μετακινηθούν και που θα πάνε. Επίσης, οι πόροι παραμένουν θολοί, αφού ναι μεν ξέρουμε τις πηγές, όμως τα ποσά δεν είναι ορισμένα, προβλέπονται δε περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους για την αυτοδιοίκηση. Εννοείται ότι πάλι πρόκειται για πόρους που αποδίδονται από το κράτος στην αυτοδιοίκηση, δεν εισπράττονται απευθείας από την Περιφέρεια.
- Οι νέες αιρετές περιφέρειες αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή στην προσπάθεια της χώρας μας για ανάπτυξη. Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα η δική σας περιοχή και άρα πρέπει να επικεντρώσετε την προσπάθειά σας;
Τις προτεραιότητες τις καθορίζει εκ των προτέρων ο ανεκμετάλλευτος πλούτος της μακεδονικής γης. Η τουριστική ανάπτυξη για παράδειγμα, αφού η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό πλούτο παγκοσμίου βεληνεκούς. Η αγροτική οικονομία, γεωργία και κτηνοτροφία, μπορούν να γίνουν ξανά κινητήριος δύναμη, καθώς στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται δύο από τους μεγαλύτερους κάμπους της χώρας. Στην Κεντρική Μακεδονία, επίσης, διαθέτουμε και τα ανθρώπινο δυναμικό και τη γεωστρατηγική θέση για την ανάπτυξη του επιχειρείν.
- Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Έχετε σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση για τη δική σας περιοχή;
Κοιτάξτε, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να μονοπωλούν την διαχείριση της οικολογικής ευαισθησίας των πολιτών. Σίγουρα, η οικολογία διαπνέει πλέον όλες τις επιλογές της διοίκησης, εμείς ήμασταν από τους πρώτους που ζητούσαμε εδώ και χρόνια τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως παρόλο που αποκτήσαμε υπουργείο, δεν έχουμε ακόμη περιβαλλοντική πολιτική. Αν προσθέσετε και το πρόβλημα της ανάπτυξης, ιδιαίτερα τώρα που ο τόπος έχει μπει σε ύφεση, τότε αντιλαμβάνεστε ότι τα περί πράσινης ανάπτυξης είναι, προς το παρόν, λαϊκισμός…
- Προεκλογικά ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε χαρακτηρίσει τον Μητροπολίτη Άνθιμο, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Κώστα Γκιουλέκα «τρίγωνο καταστροφής στη Θεσσαλονίκη». Μετεκλογικά είδαμε ότι τον επισκεφθήκατε και μιλήσατε για συνεργασία. Μήπως αυτή η «συνεργασία» θα είναι… καταστροφική;
Καλό το λογοπαίγνιο, όμως προσωπικά θεωρώ ότι από τη συνεργασία μπορεί να βγει κερδισμένη η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δική μας πρόθεση είναι η συνεργασία. Πιστεύω ότι και ο Γιάννης Μπουτάρης θα συνεργαστεί ή αν θέλετε θα τον αφήσουν να συνεργαστεί πέρα και πάνω από κόμματα.
- Πάντως, ο κ. Μπουτάρης σε πρόσφατη συνέντευξή του προανήγγειλε μνημείο για τους Νεότουρκους στην Πλατεία Ελευθερίας το οποίο μετά τις αντιδράσεις έγινε πλακέτα. Συμφωνείτε με μια τέτοια ενέργεια;
Κοιτάξτε, είναι άλλο η γνωστοποίηση ενός ιστορικού στοιχείου και άλλο η απόδοση τιμής σε κάποιο πρόσωπο. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να στηθεί μνημείο τιμής στον Κεμάλ Ατατούρκ, όσο κι αν κάποιοι το θέλουν πολύ και θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία με την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη. Θέλω να πιστεύω ότι κάνουν λάθος, εξάλλου ο ίδιος το διέψευσε την επόμενη στιγμή.
- Η χρονιά που έρχεται θα είναι ασφαλώς δύσκολη για τους οικονομικά ασθενέστερους. Υπάρχει πρόνοια για δημιουργία ή ενίσχυση των απαραίτητων κοινωνικών δομών σε συνεργασία με τους δήμους; Είναι σαφές ότι η οικονομική πολιτική είναι θέμα κυβέρνησης. Ακόμα και η Περιφέρεια είναι οικονομικά εξαρτημένη από την κυβέρνηση, όπως σας είπα πριν. Από κει και πέρα, στην πρωτοφανή δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνει ο λαός, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές, σε συνεργασία με τους δήμους και άλλους φορείς. Το λέω εδώ και χρόνια: η πολιτική πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία, κι αυτό θα κάνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: