Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Τέλος στα επαγγελματικά λύκεια και στις επαγγελματικές σχολές βάζει το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζοντας τη θεσμοθέτηση του Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο θα είναι ισότιμο με το γενικό και θα παρέχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του.
Με στόχο την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσίασε χτες στην Αθήνα τις προτάσεις για το Τεχνολογικό Λύκειο. «Η δευτεροβάθμια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας -παρά τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν- παραμένει ένας χώρος......
με τεράστια προβλήματα. Ζητούμενο σήμερα είναι η αναβάθμισή του, με την προσέλκυση μαθητών και εκπαιδευτικών υψηλού επιπέδου, με προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και της αγοράς εργασίας», τόνισε η υπουργός.
Η εισήγηση, που δόθηκε για διαβούλευση, προβλέπει την καθιέρωση του Τεχνολογικού Λυκείου, που θα ενσωματώνει τα ΕΠΑΛ (επαγγελματικά λύκεια) και τις ΕΠΑΣ (επαγγελματικές σχολές). Θα είναι ισότιμο με όλους τους άλλους τύπους λυκείων και η φοίτηση θα διαρκεί τρία χρόνια. «Γίνεται αξιολόγηση του κάθε επαγγελματικού λυκείου και σχολής χωριστά», επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.
Το νέο λύκειο θα εξασφαλίζει στους αποφοίτους του γενικές γνώσεις, αλλά και ολοκληρωμένη τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση. Θα παρέχει τίτλους ανάλογου επιπέδου, που καθορίζονται από τις σχετικές οδηγίες και το εθνικό πλαίσιο προσόντων. Οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης, μέσω της διά βίου μάθησης και των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τμήματα μεταδευτεροβάθμιας
Τμήματα μεταδευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, διάρκειας ενός σχολικού έτους, θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Τεχνολογικού Λυκείου. Μέσω των τμημάτων αυτών θα παρέχονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους αποφοίτους. Τέλος, τα τμήματα αυτά θα οδηγούν σε πτυχίο ανώτερου επαγγελματικού επιπέδου από αυτό του Τεχνολογικού Λυκείου.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου θα είναι κατοχυρωμένα, ώστε όλοι να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ο νεοσυσταθείς Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ) θα έχει ως βασική του προτεραιότητα την αντιστοίχιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ειδικότητες που δεν έχουν αντιστοιχιστεί ή για τις οποίες δεν έχουν θεσπιστεί επαγγελματικά δικαιώματα. Τα προγράμματα σπουδών θα είναι συμβατά με τα εθνικά πρότυπα επαγγελματικών περιγραμμάτων, που θα καθοριστούν για όλες τις ειδικότητες. Παράλληλα, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιττής ύλης και των επικαλύψεων μεταξύ των μαθημάτων.
«Τα τεχνολογικά λύκεια, σε συνδυασμό με τα σχολικά εργαστηριακά κέντρα, δημιουργούν ισχυρούς και πολυδύναμους πόλους παροχής γνώσεων και δεξιοτήτων, για την κάλυψη των τοπικών εκπαιδευτικών αναγκών και στον τομέα της διά βίου μάθησης. Προτείνεται η λειτουργία πειραματικών τεχνολογικών λυκείων, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από την πιλοτική συνεργασία των ΕΠΑΛ με τα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: