Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΣΘΟΝΙΑ ΤΟ 2011 ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Την πρωτοχρονιά του 2011, η Εσθονία εντάσσεται στην ευρωζώνη, και μάλλον θα είναι το μοναδικό προστιθέμενο μέλος σε αυτήν για τα αρκετά επόμενα έτη, καθώς Τσεχία και Πολωνία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τους ενδιαφέρει τούτο.
Αντίθετα με τα δύο κράτη, η Εσθονία του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων (σε αναλογία Εσθονοί είναι το 64%, ενώ Ρώσοι το 29%) ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει την κορώνα της (το εθνικό νόμισμα τα 18 τελευταία έτη) με το ευρώ, προκειμένου να προσελκύσει......
άμεσα, σημαντικές ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Στη διάρκεια του 2004 η Εσθονία κατέστη μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Φέτος η βαλτική χώρα κατετάγη 26η κατά σειράν από την άποψη του σεβασμού της διαφάνειας, από τον διεθνή Οργανισμό που καταρτίζει τον σχετικό δείκτη.
Οι Εσθονοί προσδοκούν να κάνουν καλύτερες αποταμιεύσεις με το ευρώ, προστατευμένες από την αστάθεια που χαρακτηρίζει την κορώνα τους, επίσης φθηνότερα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ αισιόδοξοι είναι κι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που προσβλέπουν πλέον σε καλύτερες αποτιμήσεις.
Το ίδιο κι οι έμποροι, αισιοδοξούν σε μεγαλύτερο εμπόριο με την ευρωζώνη, με καταγεγραμμένες εξαγωγές περίπου 9 δισ.δολαρίων στα τέλη του 2009.
Οι γειτονικές Λιθουανία και Λετονία, με παραπλήσιες παραμέτρους στην εθνική οικονομία τους, δεν προσβλέπουν σε ένταξη στην ευρωζώνη παρά στη διάρκεια του 2014. Πολωνία και Ουγγαρία, εξετάζουν να ενταχθούν στην ευρωζώνη μόνον από το 2019 και μετά.
Βέβαια, όταν η Εσθονία ενταχθεί στην ευρωζώνη, τότε το Ταλίν θα χάσει το προνόμιο της χάραξης δικής του νομισματικής πολιτικής. Επίσης, 'ντε φάκτο' θα πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τους τρόπους της αντιμετώπισής της.
Το δημόσιο έλλειμμα (9% του ΑΕΠ) και το κρατικό χρέος της ευρωζώνης είναι περιορισμένα. Από καιρό, η εσθονική κορώνα "προσδέθηκε" με σταθερές ισοτιμίες και με το μάρκο Γερμανίας και με το ευρώ, με το τελευταίο πολύ σύντομα μετά το 1992.
Το 2011 το Ταλίν, που η οικονομία του διήνυσε φάση αισθητής ύφεσης το 2009, θα έχει οικονομική ανάπτυξη σχεδόν +4%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, την ώρα που ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση γειτνιάζει το 4,5% με 5%.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Εσθονίας, Αντρες Κάζεκαμπ, φρονεί ότι εντασσόμενη στην ευρωζώνη "η χώρα ποτέ πια δεν θα νοιώσει διεθνή απομόνωση" αλλά και "θα απολαμβάνει αυξημένης κρατικής ασφάλειας".
Οι Εσθονοί ως προς το θρήσκευμα είναι Λουθηρανοί, Βαπτιστές και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η έκταση της επικράτειάς τους είναι περίπου 17 χιλιάδες τετραγωνικά μίλια (45 χιλ. τετραγωνικά χλμ.). Βόρεια και δυτικά τα σύνορα της χώρας είναι θαλάσσια (Βαλτική θάλασσα), νότια τα σύνορα είναι με τη Λετονία, ενώ ανατολικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία. 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: