Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ "ΕΚΘΕΣΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πολύχρωμες πεταλούδες από τροπικά δάση της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αράχνες με ιστό σκληρότερο ακόμη και από το ατσάλι, σκαθάρια ικανά να σηκώσουν έως και οκτακόσιες φορές το βάρος του σώματός τους, αλλά και αποικίες μυρμηγκιών από κάθε γωνιά του πλανήτη είναι ορισμένα μόνο από τα σπάνια έντομα και αρθρόποδα που παρουσιάζονται στην έκθεση “Insectopia” στη Θεσσαλονίκη.
“Σε έναν χώρο περίπου 800 τ.μ., στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται περίπου εκατό ζωντανά είδη εντόμων ...
από τουλάχιστον είκοσι πέντε περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Νότια και η Δυτική Αφρική, η Αυστραλία, η Ασία, η Ευρώπη, καθώς και η Λατινική και η Κεντρική Αμερική”, επισημαίνει ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Ιορδάνης Λεοντιάδης. “Στόχος της έκθεσης”, προσθέτει ο ίδιος, “είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει και ένας σαφώς διδακτικός χαρακτήρας για την προώθηση των ιδεών της ομαδικότητας και της οργάνωσης, όπως αυτές γίνονται φανερές κυρίως από τον τρόπο λειτουργίας στις αποικίες των μυρμηγκιών”.

Τροπικές πεταλούδες

Τα βλέμματα μικρών και μεγάλων μαγνητίζουν οι εκατό και πλέον πεταλούδες που πετούν ελεύθερα μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου έχουν μεταφερθεί φυτά από τροπικά δάση, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που να προσομοιώνουν το φυσικό περιβάλλον των εντόμων.

“Η Insectopia”, αναφέρει ο κ. Λεοντιάδης, “περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκθεση ζωντανών αποικιών διαφορετικών ειδών μυρμηγκιών του κόσμου και επιπλέον βαλσαμωμένο το μεγαλύτερο σε μέγεθος μυρμήγκι του πλανήτη, που υπάρχει μόνο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ”. Πρόκειται για το λεγόμενο camponotus gigas, το οποίο συναντάται στην Ταϊλάνδη, στο Βόρνεο και στη Μαλαισία, και μπορεί να φθάσει σε μήκος μέχρι και τα 3,2 εκατοστά. “Το μυρμήγκι αυτό το παρουσιάζουμε βαλσαμωμένο και όχι ζωντανό, διότι ήταν αδύνατο να εξασφαλίσουμε την τροφή του, αφού προτιμά τα απόβλητα ενός παπαγάλου που τρώει ένα συγκεκριμένο τροπικό φρούτο”, εξηγεί ο κ. Λεοντιάδης.

Και τρωκτικά μινιατούρες

Οι επισκέπτες της έκθεσης, εξάλλου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα μικρότερα ποντίκια του κόσμου, τα οποία προέρχονται από την Αφρική. Τα μεγαλύτερα του είδους τους έχουν μήκος μόλις εξήντα χιλιοστά και ζυγίζουν από τρία έως δώδεκα γραμμάρια το πολύ.

Αντίθετα, γιγαντιαία σε σχέση με όσα γνωρίζουμε στην Ελλάδα είναι τα σαλιγκάρια που παρουσιάζονται από την Κεντρική Αφρική και την Γκάνα. Το κέλυφός τους έχει μήκος 18 μέχρι 30 εκατοστά, ενώ τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια τρέφονται με πεντακόσια διαφορετικά είδη φυτών, αλλά ακόμη και με σοβά ή μπογιά από τα κτίρια.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη η μεγαλύτερη αράχνη του κόσμου, η οποία προέρχεται από τη Νότια Αμερική και μπορεί να φθάσει στο μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου, η ελληνική δηλητηριώδης “μαύρη χήρα”, αλλά και το σκαθάρι-ρινόκερος από τη Νοτιοανατολική Ασία, το οποίο είναι ικανό να σηκώσει οκτακόσιες φορές το βάρος του σώματός του.

Οι αυθεντίες του καμουφλάζ

Ξεχωριστή εντύπωση προκαλούν τα φασμίδια, έντομα που θεωρούνται αυθεντίες στο καμουφλάζ. Οι επισκέπτες της έκθεσης χρειάζονται πολλή ώρα, για να καταφέρουν να εντοπίσουν τα έντομα αυτά ανάμεσα στα φυτά, καθώς καμουφλάρονται ως κλαριά ή φύλλα δέντρων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο περιβόητος “Mantis της ορχιδέας”, που παίρνει τη μορφή άνθους, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί. Το συγκεκριμένο έντομο προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ πολλά φασμίδια συναντώνται στη Μαλαισία και στα υψίπεδα του Καμερούν.

Η έκθεση “Insectopia” λειτουργεί στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθέσεων Θεσσαλονίκης και πρόκειται να παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Καθημερινά δέχεται τους επισκέπτες της από τις 8.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι και κατά τις ίδιες απογευματινές ώρες, όπως και τις καθημερινές. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται σε έξι ευρώ για τους ενήλικες, τέσσερα για τους μαθητές και τους φοιτητές, δώδεκα για τις οικογένειες και τρία για τα σχολικά γκρουπ, ενώ η είσοδος για τα άτομα με αναπηρίες είναι δωρεάν.
makthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: