Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Eξουθενωμένοι και φοβισμένοι μπροστά στον κίνδυνο να πνιγούν στα νερά του Εβρου εντοπίστηκαν ύστερα από επιχείρηση της αστυνομίας 42 μετανάστες πάνω σε νησίδα του ποταμού, που διαρκώς καλυπτόταν από τα νερά.
Οι αλλοδαποί είχαν εγκαταλειφτεί από τούρκο δουλέμπορο, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει πως η στάθμη του Εβρου δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο και μπορούσαν να τον διασχίσουν. Μάλιστα ένας εξ αυτών ήδη αγνοείται, αφού επιχείρησε να περάσει κολυμπώντας, αλλά παρασύρθηκε.
Ο συναγερμός σήμανε στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όταν πήρε φωτιά το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης. Συγγενείς των μεταναστών που ζουν στην Αθήνα απηύθυναν έκκληση για να βοηθηθούν οι συγγενείς τους,...
χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το σημείο στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά του ποταμού. “Δεχτήκαμε 40 έως 50 τηλεφωνήματα, οι άνθρωποι αγωνιούσαν για τους συγγενείς τους, αλλά δεν γνωρίζαμε πού ακριβώς βρίσκονται”, τόνισε στη “Μ” ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Γιώργος Σαλαμάγκας.
Οι 42 μετανάστες, μεταξύ των οποίων έντεκα γυναίκες και τρία παιδιά ηλικίας κάτω των 13 χρόνων, που κατάγονται από διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, βρέθηκαν στη νησίδα του Εβρου, στο ύψος της Νέας Βύσσας, όταν δουλέμπορος από την Τουρκία τους καθοδήγησε μέχρι τη συνοριακή γραμμή, έναντι αμοιβής. Οπως περιέγραψαν οι αλλοδαποί μετά τη διάσωσή τους, τους είπε πως έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το ποτάμι, αφού το βάθος του δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο. “Τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει αρκετά η στάθμη του νερού”, επισήμανε ο αστυνομικός διευθυντής.
Οι μετανάστες τρομαγμένοι έβλεπαν τα νερά να καλύπτουν τη νησίδα και μάλιστα ένας εξ αυτών, όπως περιέγραψαν, βούτηξε στα νερά για να διασχίσει το ποτάμι, αλλά γρήγορα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και τώρα αγνοείται. Ορισμένοι φοβούμενοι μήπως καλυφτεί όλη η νησίδα ανέβηκαν σε δέντρα για να προφυλαχθούν και παράλληλα επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα συγγενών τους στην Αθήνα, ζητώντας βοήθεια.
Αστυνομικοί της Ορεστιάδας με βάρκες αλλά και με περιπολικά αναζητούσαν την ομάδα των λαθρομεταναστών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν με βάρκες και οδηγήθηκαν στο κέντρο υποδοχής. Ολοι τους είναι καλά στην υγεία τους.


Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση

Το πρόβλημα της ιδιαίτερης αύξησης του αριθμού των μεταναστών στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν δέχεται επανεισδοχή μεταναστών στο έδαφός της, παρά τη διακρατική συμφωνία, που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Από την άλλη οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα προς το εσωτερικό της Ευρώπης, όπου πλέον αναζητούν μία καλύτερη ζωή όλοι οι ασιάτες και αφρικανοί μετανάστες.
Ενδεικτικό είναι ότι ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίζονται στα σύνορα και ειδικά στην περιοχή της Ορεστιάδας έχει τετραπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρσι, καθώς σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 200 αλλοδαποί εντοπίζονται στο ελληνικό έδαφος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ραγδαία αύξηση έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιεί κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του οργανισμού μετανάστευσης, προκειμένου να βρεθεί “ευρωπαϊκή” λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. “Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής.
Μάλιστα τοπικοί φορείς έχουν προτείνει ακόμη και την τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, για να αποφευχθεί η ραγδαία είσοδος μεταναστών, λύση που δεν έχει προκριθεί από την ηγεσία του υπουργείου.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: